Facebook Twitter Google+

Barokk’n ’roll

Photo Jean RondeauA párizsi Cahmps-Elysée színházterme zsúfolásig megtelt ezen a vasárnap délelőttön. Dacolva a hideggel és a korai kezdessél több százan jöttek el, hogy meghallgassák a francia klasszikus zene legújabb és legnépszerűbb előadóját, Jean Rondeau-t. A művész 21 évesen nyerte meg első nemzetközi csemballó versenyét, és a következő évben már a legígéretesebb európai zenésznek tartották. Párizsi és londoni konzervatóriumokban tanult zongorát és jazz improvizációt. A párizsi koncerten Rondeau Bach műveket adott elő.

Rubik kocka kottából

rubikMióta 1974-ben megszületett Rubik Ernő híres kockája, világszerte sok millió ember érezte magát jól, vagy éppen frusztrálva, annak megfelelően, hogy sikerült-e a kockát kirakni, vagy sem. Amennyiben Ön az utóbbiak táborát gyarapítja, és kicsit is tud zongorázni, akkor bizonyára örömmel fogadja a hírt, hogy egy akkord-sornak köszönhetően már mi is sikeresen szembeszállhatunk a hatarcú szörnnyel! A módszert Michael Staff zenetudós találta fel, és aki pontosan meg akarja érteni a lényegét, annak azt ajánljuk, hogy nézze meg a TED-en az erről készült videót. A TED előadás Liszt Transzcendentális etüdjének segítségével szemlélteti a módszert, azonban felettébb érdekes lenne megtudni, hogy vajon más darabok esetében is működik-e a rendszer.

Prokofjev, a sakkozó

prokofiev„Legnagyobb erényem, vagy, ha úgy tetszik hibám, hogy fáradhatatlanul keresem az eredeti és egyedi zenei kifejezésmódot. Megvetem az utánzást. Megvetem a közönségest.” (Prokofjev önéletrajzából)

Amennyiben a zenei karrier nem hozott volna sikert a számára, Prokofjev akár profi sakkozóként is megállta volna a helyét. 1914-ben legyőzte az akkori világbajnok José Raúl Capablanca-t, ami rajta kívül igen keveseknek sikerült. Prokofjev később megverte zeneszerzőtársát, Maurice Ravelt is.

Gyermekopera-bemutató a slazburgi fesztiválon

opRossini 1816. február 20-án a római Argentina színházban vezényelte A Sevillai borbély bemutatóját. A bemutatót követően Giovanni Paisiello, Rossini kortársa, aki erre a témára korábban már írt egy operát, megpróbálta vetélytársát lejáratni. Azonban Rossini műve osztatlan sikert aratott, és rövid idő alatt Európa színpadait is bejárta. 1825-ben New Yorkban az első olaszul bemutatott darabként írta be magát az operairodalom történetébe. A sevillai borbély az idő próbáját is kiállta, és a mai napig igen népszerű műnek számít. A komikus karakterek és helyzetek, a szerepcserék és álruhába rejtőzés bonyodalmai után szerencsére minden jóra fordul, ezért a darab ideális a gyermekeknek az opera világába való bevezetésére. Miközben a gyerekek jól mulatnak a komikus helyzeteken, az opera műfajával is megismerkednek; az előadás során a darab legismertebb áriája, Rosina “Una voce poco fa” dala is felcsendül. A Salzburgi ünnepi játékok gyermekprogramjai segítenek abban, hogy a gyerekek megkedveljék a zene és a színház világát, és egyúttal a fiatal előadók számára is jó fellépési lehetőséget biztosítanak. A sevillai borbély előadásaira a salzburgi egyetem dísztermében kerül sor.

Gustav Hols az angol zene kiemelkedő szerzője

Gustav HolstGustav Hols az angol zene egyik legeredetibb alakja 1874. szeptember 21-én született. Példátlan hírneve azonban szinte egyetlen művéhez, A bolygók (1906) című zenekari szvithez kötődik. A darab különböző tételei egy-egy planéta fő vonásának történetét mesélik el, a Föld kivételével, mely nem szerepel a darabban! Mars – hadúr, Vénusz – béke, Merkúr– szárnyas üzenethozó, Jupiter  – vidámság, Szaturnusz – öregség, Urán – mágus, Neptun – misztikus.

Ünnepeljük a Nemzetközi fagott napot

FagottOktóberben a londoni Albert Hallban a Királyi Zeneakadémia koncertsorozatára került sor a Nemzetközi Fagott Nap alkalmából. Az ötlet házigazdája Laurence Perkins, a Manchesteri zenekar első fagottosa. A mester október 11-ét jelölte ki arra az eseményre, melynek nem titkolt szándéka a fagott népszerűsétése és új zenészek verbuválása. Amy Harman, a Filharmónikusok első fagottosa szerint “Ezen a hangszeren a legjobb játszani, mert számtalan lehetőséget kínál a különböző hangszerekkel való zenélésre. Csellósokkal, fa- és a rézfúvósokkal együtt szólaltatjuk meg a csodálatosnál csodálatosabb dallamokat. Ez számomra fantasztikus élmény!” Perkins különböző eseményeket szervezett az ünnepség alkalmából, ahol lehetőség nyílik a hangszerrel való ismerkedésre, előadások meghallgatására, és a zenészek is elmondják a hangszertanulás közben szerzett tapasztalataikat és a továbbtanulás különböző lépcsőfokait. Az “Utazások a fagottal” pedig olyan koncertsorozat, melyen különböző zeneművek segítségével mutatják be a hangszer kínálta lehetőségeket. Az egyórás koncerteken Mozart, Vivaldi és Luigi Gatti fagott concertója, és a Kis éji zene is felhangzik.

Klasszikus zene és testedzés

35545219935_6734bd5fdc_zEdzeni szeretnél, de unod már a Beyoncé-Rihanna-Arcade Fire és mások lejátszólistáit és nem tudod mit hallgass helyettük? Íme néhány klasszikus zenei mű, amelyek motiválnak, energetizálnak és segítenek a mozgásban. Néhány ötlet a tökéletes edzéstervhez! Bemelegítésnek hallgassa meg Ccsajkovszkij Csárdását, mely az eredeti néptánchoz hasonlóan lassan indul, majd nagyon gyors tempóra vált. Az edzés további részéhez bátran ajánljuk:

Mozart—Kis éji zene, I. tétel

Holst—Marsszvit

Wagner—Walkűrök

Strauss— Radetzky induló

Bizet —Carmen, Prelude

Hacsaturjan—Kardtánc

Grieg—A hegyi király barlangjában

Csajkovszkij—IV. szimfónia, 4. tétel

Robert Burns a skótok Petőfije

Robert Burns, a skótok Petőfije, dalairól vált világszerte ismertté. Egyik leggyakrabban játszott költeménye az Auld Lang Syne, mely megzenésítve Gyertyafény keringőként vált ismertté. A glasgow-i egyetem ötéves kutatási projekt keretében teljesen új megvilágításba helyezi Burns műveit. Zenészek egy csoportja, korabeli hangszerek kíséretében játszotta fel az énekeket, melyek között 18. századi csembalót, brácsát és csellót is hallhatunk. A hagyományos újévi Burns ünnepségek alkalmával gitáron, hegedűn és tangóharmónikán szokás a Burns-dalokat előadni. A kutatócsoport vezetője, Kirsteen McCue professzor elmondta, hogy a kutatás során meglehetősen ingoványos területre tévedtek, mert sokan ragaszkodnak a dalok megszokott hangzásához, azonban McCuék csoportja, kitart az eredeti tervük mellett, mely az eredeti hangzásvilág felelevenítését célozza.

98 éve született L. Bernstein

Leonard_Bernstein_by_Jack_MitchellAz amerikai komponista, karmester, zeneszerző, zongorista és tanár 1919. augusztus 25-én született. A Harvardon Walter Piston tanítványa volt, a philadelphiai Curtis Intézetben a csodálatos Fritz Reiner avatta be a karmesteri tudományokba, a zeneszerzést pedig Randall Thompsonnál tanulta. Üstökösként robbant be a sztárvilágba, amikor 1943-ban a gyengélkedő Bruno Walter helyettesítve a New York-i Filharmonikusok élén debütált. Ugyanebben az évben jelent meg Klarinét szonáta címmel első lemeze, melyen zeneszerzőként és eladóként is fellépett. 1953-ban első amerikaiként vezényelt a milánói Scalában, Maria Callas-szal a főszerepben. 1954-ben az Elia Kazan rendezte A rakparton című film zenéjéért Oszkár díjra jelölték. 1956-ban bemutatták Voltaire műve alapján készült Candide című operettjét, 1957-ben pedig a nagysikerű West Side Story-t. Bernstein volt az első zeneszerző, aki igazi médiasztárrá vált. Ezt elsősorban a fiatalok számára készített 53 részes televíziós sorozatának köszönheti, mely amerikaiak millióival kedveltette meg a komolyzenét. A New York-i Filharmonikusok élén több mint 1000 koncertet dirigált. A rengeteg munka és dohányzás következtében 1990-ban tüdőgyulladásban halt meg.

274 éve született Luigi Boccherini

Boccherini életének 62 éve alatt több száz művet komponált. Már születésekor predesztinálódott a zenei pályára, hiszen otthonukban rengeteg zenész megfordult, édesapja pedig maga is kitűnően játszott csellón és nagybőgőn is. Boccherini Junior apja nagy örömére maga is kiváló csellistának bizonyult, ennek köszönhető, hogy nagyszámú csellóversenyt komponált. Egyes zenetudósok feltűnő termékenysége kapcsán (30 szimfóniát, 100 vonós kvartettet és még sok egyéb művet írt) úgy vélik, hogy a mennyiség a minőség rovására megy. Röviddel halála után pedig avval degradálták, hogy „Haydn felesége”-ként emlegették. Boccherini zenéje a legváratlanabb helyeken bukkant fel, nemrégiben például egyik vonósnégyese tűnt fel a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán című, Russel Crowe főszereplésével készült filmben. XX. századi ismertségét a tiszteletére alakult Boccherini Quartetnek köszönheti, mely a világot bejárva népszerűsíti a zeneszerző ismerős és ismeretlen műveit.