Facebook Twitter Google+

4 magyar zenész a világ legnépszerűbb zenészei között!

14870597372_7945510652_o

 

 

 

A világ legnépszerűbb zenészei:

 

 

 

Zongoraművészek

1.Dénes Várjon (64)

2.= Daniil Trifonov, Yuja Wang (57)

4.= Leif Ove Andsnes, Sir András Schiff (53)

Hegedűművészek

1.Leonidas Kavakos (52)

2.Ray Chen (47)

3.Nicola Benedetti (46)

4.= Joshua Bell, Anne-Sophie Mutter (44)

6.= Baiba Skride, Christian Tetzlaff (41)

8.= James Ehnes, Patricia Kopatchinskaja, Gil Shaham, Kristóf Baráti (40)

Csellóművészek

1.István Várdai (75)

2.Truls Mørk (43)

3.Gautier Capuçon (42)

4.Sol Gabetta (41)

A legtöbbet foglalkoztatott karmesterek 2017-ben

25609648278_436536bb3d_o

 

 

A Bachtrack 2017-ben 32000 klasszikus zenei esemény adatait vizsgálva, arra az eredményre jutott, hogy az előző évben az alábbi karmestereknek kevés ideje jutott a pihenésre:

 

 

 

1.Yannick Nézet-Séguin (80 hangverseny)

2.Andris Nelsons (79)

3.Alan Gilbert (73)

4.Herbert Blomstedt (71)

5.Vasily Petrenko (67)

6.Daniel Barenboim (65)  = 7.Christoph Eschenbach,

8.Andrés Orozco-Estrada (64)

9.Jakub Hrůša (63)

10.Valery Gergiev,= Riccardo Muti, = Sir Simon Rattle (62)

Mit kínál a Dart Music mint új zenei szolgáltató?

12772900514_90a6c28089_oA Dart Music egy olyan új szolgáltató, amely segít a klasszikus zenészeknek műveik digitális terjesztésében. Az iTunes vagy a Spotifyhoz hasonló módon, mégis, kifejezetten a klasszikus zenei műfajokra szabottan működik. A klasszikus zenében, más zenei műfajoktól eltérő módon működő kereső rendszerre van szükség. A zenemű vagy lemez címe és előadója mellett a klasszikus zene rajongói számára fontos lehet egy adott karmester, szólista, vagy zenekar azonosítása, vagy akár egy szimfónia meghatározott tételének a feltüntetése. Képzelje csak el, ha Beethoven nevét beírja a keresőbe, milyen hatalmas mennyiségű anyagot talál! Dart Music ezt a hiányosságot próbálja meg pótolni, a metaadatok megfelelő rendszerezésével. Chris McMurtry, a cég vezetője, maga is klasszikus zeneszerző. Dart Music olyan átalánydíjas rendszert kínál a zenészeknek, melyben egy éven keresztül oszthatják meg a saját zenéjüket. A szerzői jogdíjakat 100%-ban kifizeti. A Dart Music kitűnő reményekkel kecsegtető vállalkozás, mert már indulásához 1.5 millió dollár értékben szerzett befektetőket.

A legnémetebb zeneszerző: Carl Maria von Weber

8268726422_fa90e491b1_oCarl Maria Friedrich Ernst von Weber 1786-ban született német zeneszerző, karmester, zongorista és zenekritikus. Apja közbenjárására Georg Joseph Vogler tanítványa lett, aki hozzásegítette, hogy Boroszlóban karmesteri álláshoz jusson. Később udvari komponistaként tevékenykedett Karlsruhéban, majd Stuttgartban, Prágában és legvégül Drezdában. A drezdai operaház vezető karmestereként a szász fővárost az új német zene virágzó fellegvárává tette. Leghíresebb műve A bűvös vadász, melyet 1823-ban mutattak be a berlini Királyi Operaházban, mely az első német „nemzeti” operaként került be a köztudatba. Weber kitűnő zongoristaként négy szonátát és két versenyművet írt, melyek nagy hatással voltak Chopin, Liszt és Mendelssohn munkásságára. Weber zeneművei felelevenítik a német népi hagyományokat és a korábbiaktól eltérő új operadramaturgiát és zenei gondolkodást vezet be. Weber jelentős műveket alkotott a vokális- és kóruszene területén is. Katolikus egyházi zenéje a 19. században igen népszerűnek számított, elsőként írt énekciklusokat. Hangversenykritikákat és zeneelméleti tanulmányokat jegyzett, sőt, regényírással is próbálkozott, azonban életrajzi regényét már nem tudta befejezni. Londonban érte a halál, röviddel utolsó operája, az Oberon bemutatóját követően. Testét Richard Wagner kezdeményezésére 1844-ben szállították haza. Búcsúztatójában Wagner a legnémetebb zeneszerzőnek nevezte.

A Kansas City Szimfónikusok fogadása

6004072300_b5b6fa0190_oA közelmúltban zajló baseball világverseny kapcsán a Kansas City Royals csapatának támogatására a Kansas City Szimfónikus Zenekara egy koncertajánlattal kereste meg a baseball csapatuk legveszélyesebb ellenfelének számító New York Mets-szel tervezett rangadó kapcsán a New Yorki Filharmónikusokat. Michael Stern, a Kansa City zenekarának karmestere azt a nem mindennapi felajánlást tette, hogy amennyiben a New Yorkiak csapata nyeri a kupát, soron következő hangversenyükön az ellenfél mezét magára öltve vezényli Bernstein New York, New York című dalát. Ráadásként azt is megígérte, hogy egy tipikus barbecue ebédet küldenek a new yorki zenészeknek. A megegyezés értelmében, amennyiben a kansasi csapat nyer, a New Yorki Filhamrónikusok eljátsszák majd az Oklahoma c. musical „Kansas Cityben minden ok” című slágerét, és krémsajtos pereccel vendégelik meg kihívójukat. A kupát a kansasiak nyerték, így Alan Gilbert, a New Yorki Filharmónikusok karmestere készülhet a bemutatóra!

Andrew Lloyd Webber kritikája

7343290616_81d5a6cf92_o“Szörnyű, hogy mennyire elhanyagolják a zenét az iskolai oktatásban”
A híres angol musical szerző élesen kritizálta a brit oktatási rendszert. A zeneszerző szerint a zenében csodás lehetőségek rejlenek, ám a közoktatás alulfinanszírozása miatt a zene szinte teljesen kiszorul az iskolákból. Az előző évben Lloyd Webber alapítványa 1,4 millió angol fontot adományozott több londoni iskolának, mellyel lehetővé tette, hogy a gyerekek ingyenes zeneoktatásban részesüljenek. Webber úgy látja, hogy ez a 6000 gyerek csak egy csepp a tengerben, és valójában arra lenne szükség, hogy a kormány megértse, hogy minden zeneoktatásra fordított penny ára tízszeresen térül meg. Természetesen nem az a cél, hogy mindenkiből zenész legyen, hanem hogy a zene segítségével mindenki jobban kibontakoztathassa saját képességeit. Webber felettébb aggasztónak tartja, hogy a középiskolai zeneoktatás csak tandíj ellenében válik hozzáférhetővé.

Nézzen be Ön is a híres Juilliard iskolába online

4499525909_d7f399fb4a_oGondolt már arra, hogy a világhírű new yorki Juilliard iskolában tanuljon? Vagy egyszerűen csak kiváncsi rá, hogy milyen lehet ez a nagy múltú intézmény? Az iTunes vadonatúj Juilliard Open Studios app-jével Ön is betérhet a neves intézménybe. Az applikáció elsődleges célja nem az oktatási információk és tananyagok elérhetővé tétele, hanem a művészeti képzés hangulatának megismerése. Az applikáció segítségével átlagosan 20-35 perces epizódokat láthatunk, melyeken hallgatók és tanáraik különböző zenei és táncos gyakorlatokon dolgoznak. Az első epizód letöltése ingyenes, a további részekhez alacsony előfizetési díjért lehet hozzájutni. Amennyiben szeretne egy zeneművel részletesebben is megismerkedni, akkor hamarosan megnézheti Schubert d-moll „A halál és a lányka” című vonósnégyesét, melyen nemcsak a mű lesz látható és hallható, de betekintést kapunk a mű keletkezésének történetébe, és nyomon követhetjük a különböző hangszerek megszólalását is.

BBC klasszikus zenei program gyermekeknek

445421558_9d4a6a8527_oTíz részből álló programot indított a BBC az iskolai zenei nevelés kiszélesítésére. Nitin Sawhney, zeneszerző-zenész a program nagykövete szerint „fontos, hogy a gyerekek a képzeletüket is használják, és az iskolai tanulásban jártasságot szerezzenek az intuíciók és érzékeken keresztül megvalósuló tanulásról is.” A zenei művek kiválasztását heves vita előzte meg, melyben a résztvevők nem tudtak arról megegyezni, hogy melyek a zeneirodalom legalkalmasabb művei. Sajnálatos, hogy a szerzemények között nem szerepel zongoradarab, sőt egyetlen vonós- vagy más kamarazenekari mű sem.

J.S. Bach, d-moll tokkáta és fúga; Bernstein, Mambo, West Side Story; Bizet, Habanera és a Torreádor dal, Carmen; Anna Klyne, Night Ferry; Haydn, Trombitaverseny (III. tétel); Gabriel Prokofjev, Hangverseny lemezjátszóra és zenekarra (V. tétel); Sosztakovics, X. szimfónia (II. tétel); Vaughan Williams, A felszálló pacsirta; Verdi, Dies Irae és Tuba Mirum, Requiem; Wagner, Walkürök lovaglása, Walkür.

2017 legjobb klasszikus zenei felvételeinek listája

piano-1655558_1920A New York Times közzétette 2017 legjobb klasszikus zenei felvételeinek listáját.

A ranglista elején a következő albumokat találjuk:

‘THE JOHN ADAMS EDITION’ Berlini Filharmónikusok (Berliner Philharmoniker Recordings).

BACH: Kantáták No. 152, 199, 202 Carolyn Sampson, szoprán; Freiburg Baroque Orchestra; vezényel Petra Müllejans (Harmonia Mundi).

BACH: ‘Goldberg’ Variációk, Beatrice Rana, zongora (Warner Classics).

BEACH, CHAMINADE, HOWELL: Zongoraversenyek Danny Driver, zongora; BBC Skót Szimfónikusok; vezényel Rebecca Miller (Hyperion).

BERLIOZ: ‘A Trójaiak’ Strasbourgi Filharmónikusok; vezényel John Nelson, (Erato).

Mit mondott Barenboim 2017 január 20-án?

36200051170_d2305a8d58_oDonald Trump amerikai elnök beiktatásának napján a szókimondó karmester, Daniel Barenboim megragadta az alkalmat, hogy a „keserű megosztottság” időszakában a kultúra és közösség fontos szerepét hangsúlyozza. Mr. Barenboim és zenekara, a Berlini Állami Zenekar tagjai a Carnegie Hallban mutatták be Bruckner IX. szimfóniáját. A csodálatos koncertet követően Barenboim beszédet intézett a közönséghez, melyben az ellen érvelt, hogy a komolyzene élvezete csak az elitek kiváltsága lenne. Barenboim szerint az ehhez hasonló koncertek azt példázzák, hogy a zene, mint az „emberi kommunikáció” egyik formája képes arra, hogy a világ különböző tájairól származó zenészeket és közönségüket egységbe kovácsolja. Az aznapi washingtoni eseményekre utalva pedig megjegyezte, hogy a föld országai közül Amerikának megadatott az a lehetőség, hogy egész világunkat nagyszerűvé tegye! Barenboim szavait a közönség élénk tapssal jutalmazta.