Facebook Twitter Google+

Női szakértők 2017 – új kezdeményezés a BBC-nél

5833862906_0196a46cbd_zA brit televíziós társaság a pozitív diszkrimináció jegyében nagyobb aktivitásra bátorítja a nőket a klasszikus zenei programokban való közreműködésben. Az Expert Women 2017 rendezvényre március 31-én kerül sor, melynek során elsősorban komolyzenei programokhoz keresnek közreműködőket és szerkesztőket. A megmérettetések a kamerák előtt zajlanak, ahol tapasztalt műsorvezetőkkel való együttműködésre nyílik lehetőség. Jelentkezni saját CV-vel és egy 2 perces rövidfilmmel lehet, melynek tartalmaznia kell a rövid bemutatkozást és egy olyan sztori-ötletet, mely a közönség érdeklődését felkeltheti. Az elmúlt években a BBC egyre nagyobb hangsúlyt helyez arra, hogy a nők komolyzenei programokban való részvételét növelje. 

A komolyzene segíti a babák fejlődését

child-1528309_1920Köztudott, hogy ha a baba a terhesség alatt sok zenét hall, akkor születése után képes azt felismerni. A tudomány már azt is igazolta, hogy a korai években történő zenehallgatás jótékonyan hat az agy fejlődésére. A komolyzene hallgatása és a csecsemő ringatása egyaránt segítenek a babának megnyugodni. Ezért ajánljuk jó szívvel Brahms Altatóját, de más lágy zene is segítheti az elcsendesedést, és jó érzéssel tölti el a babát. Ugyancsak kiváló hatást érhetünk el Bach 156-os kantátájával is. A komolyzene stimuláló hatása is közismert, fertőzések idején a vidámabb zenék, mint amilyen Saint-Saens Állatok karneváljának a záró tétele, fokozza a szervezet immunrendszerének aktivitását. Természetesen mindenekelőtt a zenei élvezetért érdemes a klasszikusokat hallgatni, de az sem árt ha tudjuk, hogy milyen remek hatással vannak az egészségünkre is!

 

 

 

Hat zenei érdekesség Albert Einstein-ről

albert-einstein-1933340_12801. Édeasanyja a család legnagyobb zenei tehetsége
2. Nagyon szerette Mozart hegedű szonátáit
3. Őszintén csodálta Bachot és Beethovent, azonban Wagnert és Debussyt nem kedvelte
4. Rajongásig szerette saját hegedűjét, melyet Linának becézett
5. Gyakran játszott klasszikus zenét „brainstorming” gyanán
6. Zenei fellépéséről sajnos nem maradt fenn hanganyag, azonban tudjuk róla, hogy szívesen játszott közönség előtt.

 

 

A komolyzene vonzóbbá tesz

headphones-1854090_1280Egy, a személyes weblapok háttérzenéjével foglalkozó kutatás megállapította, hogy a klasszikus zenét tartalamazó női weblapok népszerűbbek. Számítógépek az emberi viselkedésben magazin nemrég megjelent cikke szerint, az ellentétes neműekre gyakorolt hatás szempontjából fontos szerepet játszik a weblapok háttérzenéje is. A kísérletben Mendelssohn “Dal szöveg nélkül” című műve és a Pelican heavy metal zenekar “Lost in the Headlights” számát használták fel. Arra az eredményre jutottak, hogy néhány perc zenehallgatást követően, a férfiak a komolyzenével illusztrált honlapok női tulajdonosait jóval vonzóbbank találták. A férfiak népszerűségi versenyét a heavy metalos lapok nyerték.

Amit a szimfóniákról tudni érdemes

Ha azt a szót halljuk, hogy szimfónia, általában olyan fenséges zenére gondolunk, mint amilyen Mozart Jupiter szimfóniája, Beethoven Eroica vagy Dvorak Új világ szimfóniája. A műfaj a XVIII. században alakult ki a szimfonikus, hangszeres zene számos korábbi irányzatait szintetizáló műfajként. A szimfónia elnevezést már a görögök is használták ’összecseng,’ megegyezik’ értelemben. Többszólamú hangszeres darabok jelölésére csak a XIV–XV. századtól használják. Kezdetben szakrális és vokális műveket jelentett, illetve azok egy részét. Ebben az értelemben tovább specializálódott, a bécsi klasszicizmus idején pedig már egy sajátos műfajt, négytételes zenekari művet jelölt, ami több-kevesebb változással ma is érvényes. Haydn 107, Mozart 47 szimfóniát írt, de még náluk is termékenyebbnek bizonyult Melchior Molter (1696-1765), aki összesen 170 szimfóniát komponált. A leghosszabb szimfóniát Richard Rodgers írta egy dokumentumfilm zenéjének. A Victory At Sea című alkotást az NBC mutatta be 1952-ben, teljes terjedelme 13 óra.

Februárban minden a szerelemről szól!

Manuel del Falla El Amor Brujo – Bűvös szerelem rendhagyó balettjének főhőse egy a 20. század elején élt híres flamenco-táncosnő, Pastora Imperio, aki a darab 1915-ös ősbemutatóján a címszerepet táncolta. A történet főhősei andalúziai cigányok. Candela férje, José, titokban megcsalja feleségét a gyönyörű Luciával. Egy verekedés során José-t megkéselik, aki sérüléseibe belehal. Kiderül, hogy a gyilkosságot Camelo követte el, aki gyerekkora óta szerelmes Candelába. A férfi miután letölti börtönbüntetését, visszatér a faluba és megkéri szerelme kezét. A nő azonban minden éjjel kiszökik otthonról, és a gyilkosság helyszínén José szellemével táncol. Vajon hogyan lehet megszabadulni egy szellemtől? A meseszerű cselekmény csupán ürügyként szolgál ahhoz, hogy az alkotó magával ragadó módon ábrázolhassa a tánc, a szerelem és a halál egymásba fonódó, misztikus kapcsolatát. A film 1986-os változatát Carlos Saura rendezte, a címszerepet Antonia Gedes, neves flamenco-táncos és a Spanyol Nemzeti Balett egyik alapítója játssza.

Egy cselló, ami megjárta a háborút

Egy velszi aukciós házban nemrégiben 6200 Angol Fontért kelt egy olyan cselló, amely a 19. században részt vett a dél-afrikai háborúban. A hangszer David Gamble hadnagy tulajdona, aki 1879-ben a Zuluk ellen harcolt a brit sereg oldalán. A hadnagy életét vesztette, de hangszerét megtalálták, és 1884-ben felújították. A Velszi Királyi Múzeum kurátora elmondta, hogy a katonák általában csak ünnepségekre vitték magukkal a hangszerüket, de háborúba sosem. A cselló 1800 körül készülhetett Dublinban, és már egy ideje európai gyűjtő tulajdonában volt. Az utóbbi 60 évben egy raktárban hevert, és most több hangszerrel együtt bocsájtották árverésre. A kikiáltási ára mindössze 10 Font volt, de a nagy érdeklődés következtében gyorsan megemelkedett az ára. Egy a névtelenségét megőrizni kívánó zenész vásárolta meg a hangszert és azt ígérte, hogy hamarosan játszik is rajta.

Kik voltak 2016 legfoglalkoztatottabb zenészei?

Csellisták 1. István Várdai 2. Gautier Capuçon 3. Truls Mørk 4. Sol Gabetta 5. Johannes Moser 6. Daniel Müller-Schott = Alisa Weilerstein 8. Yo-Yo Ma 9. Jean-Guihen Queyras 10. Alban Gerhardt

Hegedűsök 1. Leonidas Kavakos 2. Baiba Skride = Renaud Capuçon 4. James Ehnes 5. Richard Tognetti 6. Kristóf Baráti = Arturo Delmoni 8. Frank Peter Zimmermann = Augustin Hadelich 10. Joshua Bell

Zongoráisták 1. Daniil Trifonov 2. Rudolf Buchbinder 3. Danes Várjon 4. Jean-Yves Thibaudet = Nobuyuki Tsujii 6. Yefim Bronfman 7. Sir András Schiff 8. Nikolai Lugansky 9. Igor Levit 10. Yuja Wang = Emanuel Ax

 

Melyek voltak 2016 legnépszerűbb művei?

Beethoven 5. szimfóniája volt 2016. legnépszerűbb műve. A következő lista mutatja mely alkotások voltak 2016 legnépszerűbbjei.

  1. Beethoven 5. szimfónia
  2. Beethoven 7. szimfónia
  3. Csajkovszkij (b.moll) zongoraverseny
  4. Beethoven 3. szimfónia
  5. Beethoven 6. szimfónia
  6. Beethoven (D-dúr) hegedűverseny
  7. Brahms 2. szimfónia
  8. Beethoven 5. zongoraverseny
  9. Händel Messiás
  10. Brahms 1. szimfónia

Hallgassunk csendet: a hangok felfedezése John Cage zenejével

A londoni Királyi Operaház stúdiószínházában a napokban különleges interaktív zenei bemutatóra került sor. Mozart szerint: „A zene nemcsak hangokból áll, hanem a köztük lévő csendből is.” Mi a zene? John Cage, 20. századi avantgarde zeneszerző a hétköznapi hangokból is megpróbált zenét varázsolni. A programmal a gyerekek olyan interaktív zenei élmény birtokába kerülnek, melynek során nemcsak Cage zenei világába nyernek betekintést, hanem felfedezhetik  minennapi életük sokszínű hangzásvilágát is. Cage szonátái mellet, fő műve, a Rozart Mix, néhány darabja is megszólalt.