Facebook Twitter Google+

Bach művészete örökre feledésbe merült volna

bachA Sothebys aukciós ház egy olyan szerződést bocsájtott árverésre, melynek tárgya Bach nagyszabású remekműve, a Szent Máté Passió kiadása. Szomorú, de közismert ténynek számít, hogy J. S. Bach 1750-ben bekövetkezett halálát követően zenéje csaknem teljesen feledésbe merült. Az 1729-ben keletkezett Szent Máté Passió 1829 márciusában került újra elő, amikor Felix Mendelssohn három alkalommal is bemutatta a művet Berlinben. Mendelssohn utolsó koncertjét megelőzően barátja, Adolf Bernhard Marx szerkesztő, és Adolf Martin Schlesinger könyvkiadó szerződést kötöttek, hogy Bach teljes életművét publikálják. Az életmű első darabja az egyházi zeneirodalom talán legkanonikusabb szerzeménye a Szent Máté Passió volt. Ezt követően foglalhatta el Bach a zeneirodalom óriásai között őt megillető helyét. A szerződés 2016. május 24-én került kalapács alá, és 11,250 angol fontért, mintegy 4,5 millió forintért lelt gazdára.

Az elfelejtett zeneszerző – Tomaso Albinoni

Albinoni (1671-1751) az itáliai barokk meghatározó alakja, Vivaldi kortársa volt. Hírnevét operáinak köszönhette, de mára leginkább híres adagio-járól ismerjük. Remo Giazotto 1910-ben született zenetörténész, a firenzei egyetem tanára, a RAI komolyzenei szerkesztője, aki Albinoni műveit kutatta. Giazotto a drezdai könyvtár romjai között lelt rá egy szonáta kottatöredékére, melynek alapján megírta a híres g-moll Adagiot 1949-ben. Albioni elévülhetetlen érdemeket szerzett a három-tételes, gyors-lassú-gyors versenymű-forma elterjesztésében és az olasz zeneszerzők közül elsőként írt oboa versenyt. 53 operájából mindössze három maradt fenn teljes terjedelmében. Albioni az 1720-as években kora legnépszerűbb zeneszerzőjének számított.

Telemann több mint 3000 művet komponált

Georg_Philipp_TelemannA leggazdagabb életművet mondhatja magáénak Georg Philipp Telemann. Különböző nemzetek zenei stílusát ötvözte; német, francia, olasz és lengyel zenei hatásokat felhasználva. 1681. március 14-én született, és családja akarata ellenére, autodidakta módon vált zeneszerzővé. Anyja minden hangszerét elkobozta, ő mégis több hangszeren is megtanult játszani, melyek közül kedvencei közé tartozott a fuvola, az oboa, a harsona és a nagybőgő. Nagy hatással volt Bach gyermekeinek zenei fejlődésére, Carl Philipp Emmanuel Bachnak egyenesen a keresztapja volt. Telemann-nak köszönhető a zeneéletben a szerzői jogok védelmének elterjedése. Magánélete nem volt problémáktól mentes, első feleségét néhány hónapon belül elveszítette. A másodiktól 9 gyermeke született, ám férjét folyamatosan megcsalta, míg végül tetemes kártyaadósságot maga után hagyva távozott. Telemann barátainak köszönhette, hogy az anyagi csődtől megmenekült. A zeneszerző imádott kertészkedni és egzotikus növényeket termesztett, és ebben a népszerű hamburgi hobbiban Händel is követőjének számított.

Zenei felvétel a halak kórusáról

Kutatók felfedezték, hogy a madarakhoz hasonlóan a halak éneke is bizonyos napszakokhoz köthető. Ausztrál és angliai egyetemek kutatói 18 hónapon át végeztek megfigyeléseket és készítettek felvételeket különböző halcsoportokról az ausztrál partok közelében. A kísérlet végére hét különböző halkórust sikerült beazonosítaniuk, melyek a napfelkelte és a naplemente  időszakában énekeltek. Az egyik kutató, Robert McCauley elmondta, hogy még nagyon kevés ismerettel rendelkeznek arról, hogy milyen gazdag a tengeri élőlények akusztikai világa. A tudósok már jó ideje feltételezik, hogy a halak bizonyos tevékenységhez kapcsolódóan, például párzás időszakában, énekelnek. Ehhez kapcsolódóan Észak-Amerika Csendes-óceáni partszakaszán megfigyelték, hogy egy bizonyos fajta hal hím egyedei fészekrakást követően mély dúdoló hangon igyekeznek a nőstények figyelmét magukra irányítani. A San Francisco környéki hajóházakban élők bánatos oboakórusként emlegetik ezt a halakhoz köthető zenei élményt. A jelenséghez kapcsolódóan tudósok megállapították, hogy ez a halfaj, már 400 millió éve él, és vélhetően az első olyan állatfaj, amely vokális hangok megszólaltatására képes.

A klasszikus olasz zene mestere Luigi Boccherini

Luigi_BoccheriniBoccherini életében több száz művet komponált. Már születésekor predesztinálódott a zenei pályára, hiszen otthonukban rengeteg zenész megfordult, édesapja pedig maga is kitűnően játszott csellón és nagybőgőn is. Boccherini Junior apja nagy örömére maga is kiváló csellistának bizonyult, ennek köszönhető, hogy nagyszámú csellóversenyt komponált. Egyes zenetudósok feltűnő termékenysége kapcsán (30 szimfóniát, 100 vonós kvartettet és még sok egyéb művet írt) úgy vélik, hogy a mennyiség a minőség rovására megy. Röviddel halála után pedig avval degradálták, hogy „Haydn felesége”-ként emlegették. Boccherini zenéje a legváratlanabb helyeken bukkant fel, nemrégiben például egyik vonósnégyese tűnt fel a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán című, Russel Crowe főszereplésével készült filmben. XX. századi ismertségét a tiszteletére alakult Boccherini Quartetnek köszönheti, mely a világot bejárva népszerűsíti a zeneszerző ismerős és ismeretlen műveit.

A zeneirodalom polihisztora

Charles_Camille Saint_SaensCharles-Camille Saint-Saëns francia zeneszerző , orgonista és karmester 1835 októberében született Párizsban. Már kisgyermekként kivételes zenei tehetséggel rendelkezett, így első hangversenyét 5 éves korában adta, a következő évben már önállóan komponált, 10 évesen pedig Mozart és Beethoven versenyműveivel debütált. A zeneirodalom egyik legtehetségesebb polihisztorának tartották. Kivételes muzsikusi, zeneszerzői és tanári képességein túl több nyelven beszélt, hatalmas irodalmi és művészeti tudással rendelkezett, maga is írt és verselt, és olyan „szabadidős” tevékenységekben is otthonosan mozgott, mint a régészet és a csillagászat. Legismertebb műve a Haláltánc (1874) mely a démonian eksztatikus örömök kifejezésére olyan elhangolt hegedűszólót is bevet, melynek hatását csak a xilofon vérfagyasztó hangjai képesek felülírni. A groteszk haláltáncnak a hajnal közeledtét jelző oboa hangja vet drámai véget. A legelismertebb francia zeneszerző önzetlenül segítette fiatalabb pályatársainak előrejutását, amellett, hogy Gluck, Rameau és Mozart műveit is gondozta. Saint-Saënst 86 éves korában Algériában érte a halál.

Georges Bizet zeneszerző és zongoraművész

Georges_BizetA francia zeneszerzőt operái tették világhírűvé, azonban a 19. század egyik legtehetségesebb zeneszerzője, csak élete alkonyán talált rá igazi hangjára. Párizsi zenészcsaládba született, és már 10 évesen a konzervatóriumban tanult. 17 éves korában komponálta a jól ismert C dúr szimfóniát. Tanulóévei alatt egyik díjat a másik után nyerte, többek között a Római Akadémia ösztöndíját is megkapta, ennek köszönhetően 1857-60 között az olasz fővárosban élt, és az olasz vígopera, a buffa műfajában alkotott, meglehetősen kevés sikerrel, hiszen Don Procopio című művét 1906-ban mutatták be először. Egyik 1861-ben komponált nyitánya, Osszián vadászata pedig teljesen eltűnt, feltehetőleg, más műveihez hasonlóan maga Bizet semmisítette meg. Bizet csodálta és példaképekként tekintett Beethoven, Mozart és Mendelssohn zenéjére, és hozzájuk hasonlóan képes volt a drámai hatás sűrítésére. 1863-ban komponálta egyik legkitűnőbb operáját, a Gyöngyhalászt, mely nem részesült méltó szakmai fogadtatásban. Legünnepeltebb művének a Carmen számított, azonban a darab teljes sikerét Bizet már nem élhette meg. 3 hónappal a bemutató után, 36 éves korában szívroham végzett vele. Keserű jóslata, mely szerint a sikerhez németnek vagy halottnak kell lenni, tragikus módon beteljesült. Liszt szerint Bizet a három legnagyobb európai zongoraművész közé tartozott.

Maurice Ravel 1875. március 7-én született

Maurice_RavelRavel a XX. század egyik legösszetettebb francia zeneszerzőjének számított. Stílusában egyszerre ötvözte az impresszionista és neoklasszicista jegyeket. 1932-ben, utolsó koncertturnéja alkalmával Budapesten is fellépett. Az eseményre a pesti Vigadóban került sor. A korabeli közönség megcsodálhatta Maurice Long szólójátékával a Boléro, Couperin sírja, Egy kiállítás képei, és a G-dúr zongoraverseny című népszerű műveket. A koncerten Ravel maga is dirigált. A művész élete hátralévő részét a Pick betegség áldozataként élte, melynek hatására beszéd- és motorikus zavarokkal küzdött. 1937-ben egy újabb sikertelen műtéten esett át, ami az életébe került. A baszk gyökerekkel rendelkező, és zenéjében spanyol színeket és ritmusokat tükröző művész a franciák egyik kedvenc zeneszerzője.

Beethoven műveinek forradalmi energiája

Sir_Simon_RattleBeethoven összes szimfóniáinak felvétele mindig művészeti mérföldkőnek számít a Berlini Filharmonikusok és karmesterük előadásában. 2015. végén Sir Simon Rattle vezényelte a műciklust. A kritikusok és a közönség egybehangzó véleménye szerint a művek virtuozitása és forradalmi energiája a legszembetűnőbb. Sir Simon így nyilatkozott az albumról: „Beethovent lehet túl bonyolultan és túl elegánsan játszani, vagy túlzottan le is lehet tisztítani. Meg lehet próbálni kibékíteni, de ő szívesen hadakozik magával. Nekem az a véleményem, hogy ez a zene akkor a legjobb, amikor a legegyszerűbb.” A Berlini Filharmonikusok a lemez megjelenését követően koncertturnéra indultak, melynek során Párizsban, Bécsben és New Yorkban is felléptek.

Johann Sebastian Bach emlékezetes dallamai

A passiók zenei jelentése szorosan összefonódik Johann Sebastian Bach Szent János és Szent Máté passiójával. Bach idejében a passiók előadásmódja olyan átalakuláson esik át, ami leginkább az oratóriumok drámai jellegéhez hasonítható. Bach dinamikus és komplex kórusrészeket ír (dupla kórus), karaktereit pedig misztikus stílusjegyekkel ruházza fel. Bach hangsúlyozza a történet borzalmait, Krisztus halálának valószerűségét, teszi mindezt mesteri képzelőerővel és emlékezetes dallamokkal, mélyen megrendítő és katartikus élményt biztosítva.