Facebook Twitter Google+

Virágh András Gábor Orgonahangverseny

PÉCS - BAZILIKA - 2017. 10. 24. 19:30
Virágh András Gábor Orgonahangverseny

Előadók

Orgona: Virágh András Gábor
Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium
Bartók Béla Leánykar – művészeti vezető: Rózsa Bernadett
Pécsi Bazilika Mozart Kórusa – művészeti vezető: Szamosi Szabolcs
Szent Efrém Férfikar
– művészeti vezető: Bubnó Tamás
Karnagy: Bubnó Tamás

A pécsi Bartók Béla Leánykar 1973-ban alakult ének-zene tagozatos gimnazista lányokból, s a pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban működik. Célja a XX. századi magyar kórusmuzsika ápolása, s benne Bartók és Kodály leánykari műveinek színvonalas bemutatása. A kórus első sikerét Pécs város Nívódíjának (1974) elnyerése jelentette. Ezután a Magyar Rádió nagydíjai következtek (1976, 1978). Az első fesztiválsikerek Lengyelországban születtek: Legnica Cantat (1978), nemzetközi verseny (Bydgoszcz 1979), ahol első helyet (Arany Húr) és különdíjat szerzett az énekkar. A magyarországi diákfesztiválokon is (Helikon, Országos Diák Napok, Ének-zene tagozatos Kórusok Országos Versenye, Éneklő Ifjúság) több első hely, fesztiváldíj és fődíj minősíti a kórus szakmai fejlődését. Az Év kórusa cím tízszeri elnyerése után az Éneklő Ifjúság Érdemérmet, 1987-ben a Kiváló Együttes címet kapták.

A Pécsi Bazilika Mozart Kórusa 2000 telén alakult a liturgia szolgálatára. A névválasztásban fontos szerepet játszott, hogy a Mozart korában virágzó zenés istentiszteleteken elhangzó művek alkotják a kórus repertoárjának gerincét. Fontos feladatának tekinti a kórus a Bazilika régi nagy zeneszerzőinek műveinek felkutatását és előadását is. Megszólaltatta már Johann Georg Lickl, a Pécsi Bazilika karnagy –zeneszerzőjének egyik gyönyörű miséjét is, melyet a grazi és a salzburgi közönség is nagy érdeklődéssel fogadott. Lickl, Haydn tanítványa és Mozart kortársa volt, életének felét azonban városunkban élte le. Az együttes vezetője: Szamosi Szabolcs. Több ősbemutató kötődik a kórus nevéhez, mint Koloss István, Békési-Marton Csaba, Balatoni Sándor, Kovács Szilárd zeneszerzők művei.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult és az elmúlt években Magyarország egyik közkedvelt vokális együttesévé vált. Fő profilja a bizánci rítusú egyházzene, valamint a magyar férfikari irodalom kutatása és bemutatása itthon és külföldön. A kivételes hangi adottságú és zenei felkészültségű együttes Bubnó Tamás vezetésével három földrész 15 országában koncertezett az elmúlt években, rangos fesztiválok visszatérő vendégei, ahol sokszor nemzetközi hírű szólistákkal, együttesekkel lép föl. Az együttes nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására.

Virágh András Gábor, Junior Prima díjas orgonaművész, 2010 májusa óta a budapesti Szt. István Bazilika orgonistája, 2013 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Eddigi szakmai tevékenységét két hazai orgona-, valamint három hazai, ill. három nemzetközi zeneszerzés versenygyőzelem fémjelzi. Zeneszerzés szakon 2013-ban diplomázott Fekete Gyula osztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, valamint ugyanebben az évben az Aurora Musis Amica alapítvány, valamint a Magyar Művészeti Akadémia zeneszerzői díját vehette át. Orgonaművészként Európa számos országában, ill. a tengerentúlon is fellépett, művei pedig számos hazai, és külföldi hangversenyen, fesztiválon hangzanak el.

Jegyár: 2 800/2 500/2 100 Ft
Bérletár: 11 900/10 100/9 900 Ft
Kedvezmény:

Angster bérlet elővásárlási kedvezmény 2000 Ft  január 31-ig. Helyreszóló bérlethosszabbítási időszak 2016. december 28. - 2017. február 28. Bérletváltás az első hangversenyig, 2016. március 18-ig lehetséges.

Jegyár kedvezmények: Filharmónia bérletes 20%, Diák, nyugdíjas 10%

Jegyek és bérletek válhatók a Filharmónia Magyarország pécsi jegyirodájában (Kodály Központ, Breuer Marcell sétány 4., Tel.: 72/ 500-300) és a www.jegymester.hu oldalon.

A műsor- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek következtében az előzetesen meghatározott árak is változhatnak!

jegy_60px

 

Renault Tüke_jó