Facebook Twitter Google+

Nyitókoncert, és megnyitó

Fertőd-Eszterháza - Esterházy-kastély, Marionettszínház - 2017. 06. 24. 20:00
Nyitókoncert, és megnyitó

Rövid leírás

1681. március 14-én született Georg Philipp Telemann német zeneszerző, orgonista, karnagy, a Bach előtti legnagyobb német zeneszerző, minden valószínűség szerint a zenetörténet legtermékenyebb alkotója. 2017. június 25-én lesz halálának 250. évfordulója. A Régi Zenei Napok nyitókoncertjén Der Tod Jesu c. oratóriumának előadásával emlékezünk rá.

Előadók

Orfeo Zenekar

Purcell kórus

Vezényel: Vashegyi György

Műsor

Telemann: Der Tod Jesu TWV 5:6

A Der Tod Jesu (Jézus Halála) egy oratórium librettó, melyet Karl Wilhelm Ramler írt.

A szöveg nem tartalmazza Jézus teljes szenvedéstörténetét, és nem idéz a Bibliából sem, hanem líraian ábrázolja a szenvedéstörténet különböző aspektusait.

A Der Tod Jesu szövege az 1750-es években német nyelvterületen népszerű ún. Empfindsamkeit (jelentése: lágyság) mozgalom példája. Népszerűségét mutatja, hogy 1755-ben Georg Philipp Telemann és Carl Heinrich Graun is feldolgozta, hatalmas sikerrel. A közönség szívesen azonosult a fájdalmas, érzelmes megközelítéssel. A szövegek segítették az emberek kapcsolódását Krisztus szenvedéseihez.

Ramler a Der Tod Jesu szövegét egy három részből álló librettó középső tételeként képzelte el, és bár a Tod Jesu-t sokan megzenésítétték, egy szerző sem írta meg az elképzelt, 3 részből álló oratóriumot.

1760-ban Ramler átdolgozta az eredeti szöveget.