Facebook Twitter Google+

Kortárs Zenei Napok

Filharmónia Magyarország idén a Kortárs Zenei Napok keretében 2017. március 24-25 között rendez koncerteket, hogy bemutassa a kortárs zeneszerzők műveit a nagyközönségnek Pécsett.

2017. március 24.
Oláh Dezső: Trio a’la Kodály

Oláh Dezső: Kodály a’la Trio gyerekeknek szóló előadása a Filharmónia Magyarország ifjúsági sorozatainak mintájára készült interaktív koncert, a fiatalok nyelvén. A hallgatóságnak, a koncert során lehetősége nyílik saját kreativitásuk megmutatására is, miközben új köntösben hallgathatják a klasszikus zenéket. A zenekar célja a hagyományok ápolása mellett új reflexiókat bemutatni Kodály műveire, melyek XXI. századi nézőpontból újra képesek felhívni a figyelmet a magyar zenére, azon belül is a népzenére. Az interpretációkban teret nyer a kollektív improvizáció is, hangsúlyozva a kiindulópontot adó művek és a zenekar által megfogalmazott új szerzemények élőzenei szövetként való értelmezésének fontosságát. A kodályi témákra íródó szerzemények egyben tisztelgést is kifejeznek Kodály munkássága és zenei szelleme előtt.

2017.március 24.
Hét szó
18:00 óra
Püspöki palota díszterme

A Hét szó című előadás koncepciója Joseph Haydn: Krisztus hét szava a Keresztfán című művének újragondolása. Hét tehetséges, fiatal magyar zeneszerző (Balogh Máté, Tornyai Péter, Horváth Márton Levente, Dargay Marcell, Kedves Csanád, Sándor László és Laczkó Bálint) kortárs kommentárokkal kiegészített, Hét Szó címet viselő kompilációja azt mutatja be, hogy miként viszonyulnak a szerzők egy közel 230 évvel ezelőtt született zenei szöveghez. Reflexióik nem csak a közvetlen zenei kontextusaikhoz illeszkednek szervesen, hanem a mű egészét átszövő, rejtett analógiák mentén is összetartoznak. Emellett az eredeti mű mai közönség számára való befogadhatóságát is elősegítik.
További információ

jegy_60px

 

 

2017. március 25.
Tavaszi Zene Füleinknek
Kiss Péter zongoraművész és Szűcs Péter klarinétművész koncertje
19:00 óra
Zsolnay Kulturális Negyed – Apostolos terem

Kiss Péter zongoraművész és Szűcs Péter klarinétművész összeszokott kamarapartnerek, Magyarország fiatal muzsikus generációjának kiválóságai közé tartoznak. Mindketten az öncélú virtuozitással szemben álló, elmélyült művésztípus képviselői. A Zeneakadémián szerzett diplomájuk után egyik fő feladatuknak tartják a magyar zene megismertetését a világgal. Különböző perspektívák szerint összeállított műsoraikat már a világ számos városában (többek között: Róma, Párizs, London, Új-Delhi, Bombay, Helsinki, Tallin, Bukarest) nagy sikerrel mutatták be. Jelen koncertprogramjuk a legismertebb 20. századi magyar zeneszerzők – Bartók, Ligeti, Kurtág, Eötvös – műveire fókuszál. A műsorban egy-egy kompozíciójával szerepel Orbán György és Dubrovay László, akik művészetében sajátosan egyedi módon ötvöződik a hagyományok ápolása és az újítás iránti igény. Továbbá bemutatkozik az ifjú zeneszerző generáció két tehetséges alakja is – Zombola Péter és Zarándy Ákos – akik már most kivívták a magyar zenei élet elismerését. Mivel a fent említett program külföldi helyszínek mellett Magyarországon még csak egyszer, Budapesten hangzott el, ezért az előadók fontosnak tartják, hogy lehetőséget nyújtsanak a vidéki városok koncertlátogató közönsége számára is, hogy az találkozhasson saját korának, illetve Bartók szellemi leszármazottainak zenei nyelvezetével. A koncert műsorának koncepciója nemcsak a 20-21 századi magyar klarinét-zongorairodalomról ad átfogó képet, többet mutat: a művészi megoldások sokszínűségének bemutatására törekszik. A művek közötti ismeretterjesztő átvezetések (a művészek tolmácsolásában), komplexebb képet nyújtanak a zenék hátteréről és biztosítékot jelentenek a felnövekvő fiatal muzsikusok, valamint a zenét kedvelő publikum számára a művek mélyrehatóbb megismerésére.

jegy_60px