Facebook Twitter Google+

Szegedi Barokk Esték

Helyszín: Alsóvárosi ferences templom (Szeged, Mátyás tér 26.)

capella_sav2017. június 9. péntek 19:30

A Capella Savaria kamarazenekar német barokk koncertje
művészeti vezető: Kalló Zsolt

Előadók:
Bertalan Andrea – fuvola
Kalló Zsolt – hegedű
műsorvezető: Meszlényi László

 

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Németh Pál alapította az együttest. 1992-től Kalló Zsolt az együttes koncertmestere, 1999-től művészeti vezetője is. Hangszereik eredeti XVIII. századi mesterek munkái, vagy ezek másolatai. Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatók. Több mint 80 hanglemezük készült, melyek közül öt elnyerte az „Év hanglemeze” díjat. Felvételeiket a Hungaroton, a Centaur Records, a Quintana, a Harmonia Mundi, a Dynamic, a Naxos, és a Dorian Records cégek adták ki. A felvételek több mint kétharmada világelső felvétel, ezért ezen felvételek zenetörténeti jelentősége nemzetközi szinten ismert. Opera és passió sorozatuk világhírű karmestere, Nicholas McGegan 17 lemezfelvételt készített a Capella Savariával. Emellett igazi ritkaságok is megtalálhatók lemezeiken: magyar művek a XVIII. századból, Druschetzky, Roman, A. Scarlatti, B. Marcello, Telemann, Werner, Naudot, Rameau, Fasch és Muffat művei. Számtalan hangversenyük volt 22 európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben. A magyar fesztiválok (Sopron, Fertőd, Budapest, Zemplén) gyakori résztvevői, de koncerteztek már Brugge, Innsbruck, Regensburg, Göttingen, Halle, Utrecht, Zerbst, Varsó, Wroclaw régi-zene fesztiváljain is. A zenekart 1991-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2006-ban – a zenekar fennállásának 25 éves évfordulóján – a Prima Primissima szakmai és közönségdíjat is a Capella Savariának ítélték Vas megyében. A kanadai Opus Magazine így ír róluk: „Európa egyik legjobb zenekara”.

Műsor:

G. Fr. Händel: G-dúr concerto grosso, Op.6, No. 1
J. C. F. Bach: d-moll szimfónia, WFV I:3
G. Ph. Telemann: e-moll versenymű fuvolára és hegedűre, TWV 52:e3
G. Ph. Telemann: D-dúr szvit, TWV 55:D18

Jegyár: 1 900Ft

jegy_60px

 

 

 

2017. június 16. péntek 19:30

A Szegedi Kamarazenekar olasz barokk estje
hangversenymester: Kosztándi István

Előadók:
Szegedi Kamarazenekar
Lakatos György – fagott
műsorvezető: Meszlényi László

 

Szegedi Kamarazenekar néven a hetvenes-nyolcvanas években a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjaiból megalakult és többé-kevésbé folyamatosan működött egy kamarazenekar. A zenekar a kilencvenes években sokszínűvé vált szegedi kamarazenekari élet magas mércéjét követve a 2004/2005-ös évadban felújította kamarazenekari működését. Az újjáalakult együttes, bizonyos mértékig más irányban indult el: tevékenysége nem egy-egy meghatározó karmester-egyéniséghez kötődik, hanem hangversenymesterének művészeti vezetése alatt áll, koncertjeinek túlnyomó részében karmester nélkül lép fel. Tagjai a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészei, vezetője a Szegedi Szimfonikus Zenekar első koncertmestere és zenekari szólistája, Kosztándi István.

Kosztándi István munkásságáról sokat elmond, ha csak díjai közül említünk meg néhányat. Háromszor nyerte el a Szegedi Szimfonikus Zenekar társulata által megszavazott „Az Év Zenésze” kitüntetést, 2002-ben Szeged Város Alkotói Díját kapta meg, 2006-ban Kölcsey Ferenc-plakettel tüntették ki. 2009-ben Artisjus-díjat kapott, 2010-ben Szeged Kultúrájáért aranygyűrűvel jutalmazták művészi tevékenységéért. 2010 őszén Löw Lipót-díjat kapott, majd 2014-ben a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának Gregor József díját nyerte el.

 

Műsor:
A. Corelli: Concerto grosso Op. 6, No. 1. D-dúr
A. Vivaldi: a-moll fagottverseny, RV.498
A. Corelli: Concerto grosso Op. 6, No. 3, c-moll
A. Vivaldi: C-dúr fagottverseny, RV.472
A. Corelli: Concerto grosso Op.6, No.7, D-dúr

 

Jegyár: 1 900Ft

jegy_60px

 

 

 

Kedvezmények mindkét koncert esetében:

Filharmónia Magyarország bérletesei megújított bérletük felmutatása mellett, az általunk szervezett felnőtt hangversenyekre az ország bármely pontján 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet!
Diák, nyugdíjas: 10%
Szólójegyek a koncertek helyszínén is válthatók, a kezdés előtti fél órában.

A jegyvásárlással kapcsolatos lehetőségekről a 06 62 425 260-as vagy a +36 30 336 4279-es telefonszámon kaphatnak bővebb tájékoztatást, vagy személyesen a Filharmónia Magyarország irodájában (Szeged, Klauzál tér 7.). Megvásárolhatja belépőjegyét továbbá a Ticket Express jegyirodáiban és a www.jegymester.hu oldalon.