Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Térzene
2022.07.02 - 09.
Régi Zenei Napok
Vác
Anna Besson
Mesterkurzus: Fuvola mesterkurzus
Anna Besson

A Cziffra Alapítvány éves meghallgatásának győztese, Anna Besson a párizsi és a genfi Conservatoires Supérieurs de Musique de Paris és Genf fuvola szakán tanult modern és barokk fuvolát.

Aktív és sokoldalú előadóművészként Anna több éven át fejlesztette szólistaként és zenekari zenészként szerzett tapasztalatait olyan együttesekben, mint az Opéra de Paris zenekara, a La Chambre Philharmonique, a Le Concert Spirituel, az Insula Orchestra, a Le Concert d'Astrée, az Orfeo 55, a La Grande Ecurie et la Chambre du Roi, az Insula Orchestra, valamint a Nevermind kvartett alapító tagjaként.

Olyan rangos koncerttermekben és fesztiválokon is fellépett, mint a Boston Early Music Festival, Utrecht Early Music Festival, MA Festival Bruges, Salzburger Festspiele, Royaumont, Via Staelle, Festival Mezzo, Barbican Center, Melbourne Recital Center, Hamburgi Filharmónia, Opera de Paris, stb.

Az “A Nocte Temporis” (dir. Reinoud Van Mechelen) alapító tagjaként Anna a 18. és 19. századi kamarazenei repertoár fuvolával történő átalakításának módjait keresi. "Erbarme dich" című debütáló CD-jük az Alpha Classics kiadónál jelent meg a kritikusok elismerésével (CHOC de Classica, five Diapasons, Price Caecilia), és JS Bach tenorra és traversóra írt műveket tartalmaz.

Szólistaként diszkográfiája tartalmazza Telemann " Concerto for traverso and recorder " Erik Bosgraaf (Brilliant classics), Molter " Concerto for traverso in D major " a Die Kölner Akademie (CPO), " The Dubhlinn Gardens " -18. századi ír zene a Nocte Temporis (Alpha), Telemann " Párizsi kvartettjei " a Nevermind kvartettel (Alpha Classics), jövő ősszel pedig megjelenik első szólóalbuma romantikus fuvolára Olga Pashchenko fortepianistával Beethoven, Kuhlau, Doppler és Walckiers műveivel (Alpha).

Emellett a hagyományos zene és tánc iránti szenvedélye, az ír fuvola iránti intenzív érdeklődése arra készteti, hogy kutatásokat végezzen a 18-19. századi ír repertoárról.

Anna egyaránt otthon van a traversofuvolán, a modern fuvolán és a romantikus fuvolán, rendszeresen meghívják mesterkurzusok megtartására Franciaországban és külföldön, 2018-ban pedig zsűritag volt az utrechti Nemzetközi Van Wassenaer Kamarazenei Verseny zsűrijében.