Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Térzene
2022.07.02 - 09.
Régi Zenei Napok
Vác
Benoît Dratwicki
Mesterkurzus: Artikuláció és előadásmód
Benoît Dratwicki

A 18. századi francia operákra szakosodott zenetörténész és teoretikus Benoît Dratwicki 2006 óta a versailles-i Barokk Zenei Központ művészeti vezetője. Az államilag finanszírozott intézmény a francia barokk zene újrafelfedezésére, a francia és nemzetközi színpadokon való újbóli bemutatására összpontosít.

Benoît Dratwicki, aki eredetileg a metz-i konzervatóriumban tanult csellót és fagottot, majd a párizsi Sorbonne-on zenetudományt, számos, a kritikusok által elismert monográfia szerzője. Ezek közé tartozik Antoine Dauvergne-nek, a párizsi opera igazgatójának első életrajza, illetve François Colin de Blamont monográfiája. Elkészítette továbbá különböző barokk partitúrák modern kiadásait, és hozzájárult a francia barokk zene drámai műveinek modern bemutatóinak, felvételeinek és előadásainak megvalósításához.

Keresett szerzője a neves kiadók borítójegyzeteinek, például a Concert Spirituel által felvett francia operák gyűjteményének, illetve az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus által a Glossa számára készített másik gyűjteménynek. A versailles-i Barokk Zenei Központ számára átiratokat és modern vokális zenei kiadásokat készített (pl. Lully, Rameau és Gluck). 2006 óta a velencei Palazzetto Bru-Zane, a francia romantikus zene központjának művészeti vezetőjeként (2006-2009) majd művészeti tanácsadóként tevékenykedik.

2021 óta a budapesti Haydneum művészeti igazgatója. Rendszeresen meghívott vendége kollokviumoknak, konferenciáknak és zsűritagja nemzetközi versenyeknek. Hosszú évek óta a zenetörténet és a zenés színház jelentős műveinek létrehozásának és előadásának szenteli magát.