Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Térzene
2022.07.02 - 09.
Régi Zenei Napok
Vác
Fabien Armengaud
Mesterkurzus: Énekegyüttes mesterkurzus
Fabien Armengaud

Fabien Armengaud gyermekkorában fedezte fel a zenét nagyapjának, Roland Couybes-nak köszönhetően, aki az Auch katedrális orgonistája volt, így első zenei élményeit a katedrális orgonapadlásáról érkező hangok jelentették.

A toulouse-i regionális konzervatóriumban csembalót és basso continuót tanult Jan Willem Jansen, Yasuko Bouvard és Laurence Boulay mellett. Tanulmányait Michèle Dévérité-nél folytatta a Paris-Saclay-i Regionális Konzervatóriumban.

A toulouse-i konzervatórium régizenei tanszékén Hervé Niquet-vel való találkozás jelentette pályája fordulópontját. Hervé Niquet-nél megtanulta a zenekari ismereteket, hangképzőt végzett, és tanulmányozta a két csembalóra írt repertoárt. Ez volt a francia zene iránti szenvedélyének megszületése.

A francia barokk repertoár felfedezése iránti olthatatlan kíváncsiságának köszönhetően 1999-ben megalapította a Le Concert Calotin barokk együttest, és két, Louis-Antoine Dornelnek és Sebastien de Brossard-nak szentelt CD-t vett fel az Arion kiadónál. 2001-ben Monsigny On ne s'avise jamais de tout című művét vezényelte a Bastille Opera amfiteátrumában.

Fabien Armengaud ezt követően megalapította az Ensemble Sébastien de Brossard-t. A 2016-ban a Paraty kiadónál megjelent első, Louis-Nicolas Clérambault három férfihangra írt motettáinak szentelt CD-jét a szaksajtó nagy elismeréssel fogadta. Az együttes második, 2018 márciusában megjelent "Silentium" című opusza (EnPhases kiadó) a Jean-François Novelli közreműködésével készült, mély tenorra ("taille") írt kis motettáknak van szentelve. Fabien Armengaud nemrég vette fel a Napkirály csembalótanárának, Etienne Richardnak a csembalóműveit az Encelade lemezkiadó számára.

Olivier Schneebeli tehetségébe vetett bizalmának köszönhetően 2000-ben csatlakozott a Centre de musique baroque de Versailles kórusiskolájához. 2006-tól 2020-ig a les Pages et les Chantres csembaló- és continuójátékosa volt, és számos CD-felvételt készített ezzel az együttessel (Charpentier, Lully, Riegel, Campra...), valamint fellépett Franciaországban (Párizs, Vézelay, Nantes) és külföldön (Miami, Varazdin, Budapest, Zamora, Peking, Szöul...).

Különböző operaházak felkérték, hogy dolgozzon énektanárként (Avignon, Massy) és vegyen részt Lully Amadis (2009-2010), Le Nozze di Figaro (2011-2012) és Campra Tancrède (2014) című produkcióiban.

Fabien Armengaud zenekari karmesterséget tanult Dominique Rouits és Julien Masmondet mellett. A párizsi Ecole Normale de Musique de Paris-on szerzett diplomát. Állami diplomát szerzett régizene szakon, és 2007 óta rendszeresen vezényli a Les Pages et les Chantres-t. 2013-tól 2020-ig a CMBV zeneiskolájának segédkarmestere volt, 2021 szeptemberétől pedig művészeti és oktatási igazgatóvá nevezték ki, Olivier Schneebeli helyét veszi át.