Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Térzene
2022.07.02 - 09.
Régi Zenei Napok
Vác
Judith van Wanroij
Mesterkurzus: Ének mesterkurzus
Judith van Wanroij

Judith van Wanroij az Amszterdami Konzervatóriumban kezdte meg ének tanulmányait Margareet Honiggel. 2004-ben megszerezte a Certificate of Advanced Opera Programme minősítést az Amszterdami és a Hágai Egyetemen, és első helyezést ért el a nagy presztízsű Erna Spoorenberg Vocalisten Presentatie versenyen. Számos oratórium koncerten szerepelt Európában, többek között Frans Brüggen, Edo de Waart, William Christie, Kenneth Weiss, Jesus Lopez Cobos, René Jacobs, Emmanuel Krivine, Christophe Rousset, Hervé Niquet, Jaap van Zweden, Skip Sempé és Marc Minkowski társaságában.

Ebben az évadban és az elkövetkezendőkben az alábbi művekben hallhatjuk. Operák: ELSŐ HÖLGY (Varázsfuvola) a Basel-i Színházban, az ANDROMAKHÉ (Grétry) főszerepe a Saint-Étienne-i Operában, ELSŐ HÖLGY a Champs-Elysées Színházban (F.X. Roth vezényletével). Hangversenyek : Zirphile (Achante et Céphise, Rameau) a Les Ambassadeurs kíséretében, főszerep (La Princesse Jaune, Saint-Saëns) az Orchestre du Capitole de Toulouse kíséretében (hangfelvétel), Didon (Desmarest) a Le Concert Spirituel zenekarral, Ilia (Idomeneo) és Első hölgy a Les Talens Lyriques kíséretében Würzburgban és Gstaadban, Swanhilde a Hulda-ban (C. Franck) a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekarral, főszerep (Iphigénia Auliszban) a Champs-Elysées Színházban, Telaïre (Castor és Pollux) Budapesten...

A 2019-2020-as évadban: VÉNUSZ a Scylla et Glaucus (Leclaire) színpadi produkciójában San Franciscóban és a Versailles-i Királyi Operában N. McGegan vezényletével (járvány miatt elmaradt); DRUSILLA (L’Incoronazione di Poppea) a Champs-Elysées Színházban (járvány miatt elmaradt); ELSŐ HÖLGY (Varázsfuvola) az Amszterdami Holland Operában; Phaedra változatokat énekelt a Limoges-i Operában és az Arsenal de Metz-ben; Phaedra (J.B. Lemoyne) főszerep Budapesten; Les voyages de l'Amour (Boismortier) Budapesten és Herne-ben; önálló hangverseny (R. Hahn) a Palacetto Bri Zane kíséretében ; Dardanus (Rameau) Budapesten az Orfeo Zenekarral ; Mozart Requiem-je a Sao Paolo-i Szimfonikus Zenekarral (Brazília, járvány miatt elmaradt).

Szintén a közelmúltban volt XAIMA a Le Tribut de Zamora-ban (Gounod) a Münchner Rundfunkorchester kíséretében, főszereplő a Semiramisban (Destouches) az Ambronay Fesztiválon a Les Ombres társaságában, Issé (Destouches) a Les Surprises-zel az Versailles-i Operában, Tarare (Salieri) a Les Talens Lyriques-kel a Theater an der Wienben, Versailles-ban és a Philharmonie de Paris-ban, Jephté (Monteclair) az Orfeo Zenekarral Budapesten, Leçons de Ténèbres (Couperin) Firenzében, Gdanskban és Lourdes-ban a Les Talens Lyriques-kel... ELSŐ HÖLGY A varázsfuvolában az Aix-en-Provence-i Fesztiválon, Phaedra (Lemoyne) címszerepe turnén (Caen, Reims, Toulouse...) és a párizsi Théâtre des Bouffes du Nord-ban, debütált CONTESSA (Figaro Házassága) szerepében a liège-i Wallon Királyi Operában, EURYDICE az Orfeusz és Euridiké (Gluck) című darabban a Théâtre du Capitole de Toulouse-ban, A közelmúltban az ORFEO (Rossi) címszerepét alakította a Nancy-i Opéra National de Lorraine, az Opéra Royal de Versailles, a Grand Théâtre de Bordeaux és az Opéra de Caen operaházakban Raphael Pichon rendezésében, énekelte ILIA-t a strasbourgi Opéra National du Rhinben, a DONNA ELVIRA-t Essenben.

További közelmúltbeli színpadi fellépései: DONNA ELVIRA a Don Giovanniban és ILIA az Idomeneo-ban az amszterdami DNO-ban, ILIA Caenben és Luxemburgban, BELINDA a Dido és Aeneasban az Opéra Comique-ban, EMILIE és ATALIDE a Les Indes Galantes-ban a toulouse-i Théâtre du Capitole-ban és Bordeaux-ban, ILIA Essenben, vagy épp La Gloire, Phenice vagy Melisse Lully Armide operájában az Opéra de Nancy-ban.

Judith van Wanroij Offenbach La Périchole címszerepét énekelve debütált az operában, és olyan szerepek éneklésével folytatta, mint MUSETTA a Bohéméletben, A DENEVÉR Ravel A gyermek és a varázslat című művében, CRISIDE Maderna Satyriconjában, PAPAGENA A varázsfuvolában, KAROLINA Smetana Dvê Vdovy című művében, DRUSILLA és VIRTU Monteverdi L'Incoronazione di Poppea című művében az Opéra de Lyonban, JULIA Künneke Der Vetter aus Dingsda című művében a De Nieuwe Nederlandse Operette-ben, BELINDA a Dido és Aeneas-ban a Wiener Festwochen és az Aix-en-Provence-i Fesztiválon, ECHO az Ariadne auf Naxos-ban a madridi Teatro Realban, MENICA a La Madrileña o el Tutor Burlado című darabban Martín y Soler és a Les Talens Lyriques (Christophe Rousset) előadásában, ROSSWEISSE a Die Walkürben a Vlaamse Operában (Antwerpen és Gent), THISBE címszerepe Rebel és Francoeur a Pirame et Thisbé című operájában az Angers-Nantes Operában, vagy Monteverdi Madrigálok énekese az Aix-en-Provence-i Fesztiválon. A Nederlandse Opera Monteverdi-ciklusában énekelte EURIDICE-t az Orfeóban, VALETTO-t a L'Incoronazione di Poppea-ban és INGRATA-t az Il Ballo dell'Ingrate-ban, valamint Cléone/Suivante d'Hébé/Une Ombre-t Rameau Castor és Pollux-jában. A madridi Teatro Realban PSYCHE-t énekelte Krenek Orfeo és Eurydike című operájában.

A következő évadokban az Aix-en-Provence-i Fesztiválon a Cosi fan Tutte DESPINA-ját, az Opéra de Lyonban a La Clemenza di Tito SERVILIA-ját tolmácsolta, énekelte BELINDA-t a párizsi Opéra Comique-ban, majd Bécsben és Amszterdamban William Christie-vel. A barcelonai Gran Teatre del Liceuban a L'Incoronazione di Poppea VIRTU/DAMIGELLA-t, az Opéra de Nancyban az Idomeneo ILIA-ját énekelte. Játszotta JUNON-t a Platée-ben az Opéra du Rhin-ben (Strasbourg), SIDONIE-t és LICINDE-t Gluck Armide-jában az Opera Lafayette-ben, a New York-i Lincoln Centerben és Washingtonban, DON CHISCIOTTE a Sera Morena-ban (Conti) Amszterdamban és a brüsszeli La Monnaie-ban René Jacobs rendezésében, volt DESPINA az Opéra du Luxembourgban, énekelt a Lucretia meggyalázása opera női kórusában az Angers-Nantes Opéra-ban is.

Ezzel egyidőben számos koncertet adott Európa legrangosabb helyszínein: Purcell - Ódák Szent Cecíliához Innsbruckban, Utrechtben és Antwerpenben a B'Rockkal; Artúr király a Les Talens Lyriques-kel, Mozart Requiemje az amszterdami Concertgebouw-ban a salzburgi Mozarteum Zenekarral; Belinda a Dido és Aeneasban a Champs Elysées Színházban, Gretry Andromache címszerepe a Schwetzingeni Fesztiválon és Montpellier-ben Hervé Niquet-vel; Steffani Stabat Mater-je az amszterdami Concertgebouw-ban Andrea Marcon-nal; Mozart-est az Orchestre de Picardie-val, Az Aranygyapjú (Vogel) Hervé Niquet-vel a Nürembergi Operában; Amadis (Lully) Beaune-ban; Hyypermnestra a Les Danaïdes-ben (Salieri) a Theater an der Wien-ben, a Théâtre Royal de Versailles-ban és az Arsenal de Metz-ben; Emilie és Atalide a Les Indes Galantes-ban Brugge-ben és a londoni Barbicanban, majd Leçon de Ténèbres (Couperin) Bécsben, a Wigmore Hall Londonban, Essenben a Talens Lyriques-kel; Telaïre - Rameau Castor és Pollux-áben a Pygmalion együttessel (karmester : R. Pichon) Besançonban, az Opéra Comique-ban, Bordeaux-ban. Le Temple de la Gloire (Rameau) (karmester: Guy van Waas), Liège-ben és Versailles-ban, CPE Bach Magnificat-ja az Insula zenekarral (karmester: L. Equilbey): a Talens Lyriques-kel, Lully Armide-ja a Philharmonie de Paris-ban, Camille a Les Horaces-ban (Salieri) a Theater an der Wien-ben és Versailles-ban, Alceste címszerepe (Lully) Beaune-ban és Versailles-ban.