Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Térzene
2022.07.02 - 09.
Régi Zenei Napok
Vác
Lucile Boulanger
Mesterkurzus: Gamba mesterkurzus
Lucile Boulanger

Lucile öt évesen kezdte el a gambát Christine Plubeau-val, majd tanulmányait Aiane Maurette-tel, Jérôme Hantaïval és végül Christophe-Coinnal folytatta, a párizsi Conservatoire Nationale Supérieur de Musique et de Danse-ban. Számos nemzetközi verseny díjazottja, mint például a kötheni Bach-Abel-Wettbewerb, a milánói Società Umanitaria Musical Competition és a Brugge-i Musica Antiqua verseny.

Keresett kamarazenészként játszott és felvételt készített olyan zenészekkel, mint Philippe Pierlot, François Lazarevitch, Justin Taylor vagy Alice Piérot, és rendszerint olyan nagyobb formációkkal lép fel, mint a L’Achéron (François Joubert-Caillet), a Pygmalion (Raphaël Pichon), a Correspondances (Sébastien Daucé), a Vox Luminis (Lionel Meunier) és a Les Epopées (Stéphane Fuget).

Mindemellett rendszeresen lép fel előadóként Franciaországban és külföldön is.

Arnaud De Pasquale csembalóssal két duó lemezt vett fel az Alpha kiadónál (Bach szonátáival 2012-ben, majd C.P.E. Bach és Graun műveivel 2015-ben), melyek mindegyike több díjat is kapott.

2018-ban Forqueray-nek és az olasz hegedűszonáta iránti szerelmének szentelve, egy szóló opust adott ki a Harmoni Mundinál, melyet a kritika így jellemez: „Hol az energia veri fel a hallgatót, hol a simogató hangzás borzongatja, majd a puszta érzelem rendíti meg, s mégis, mindenhol ugyanaz a pontosság és sűrűség jellemzik.” A BBC Music Magazin az utóbbi lemezt „ellenállhatatlannak” tartja, és játékszabadságát Jacqueline de Prééhez hasonlítja. 2022-ben Bach és Abel műveiből új albuma jelenik meg az Alpha kiadónál.

Lucile Boulanger nem hajlandó a viola da gambát egy letűnt esztétikai hagyomány hordozójának tekinteni, hanem programjain keresztül azon dolgozik, hogy bővítse és emancipálja hangszere repertoárját, nemcsak az átiratok gyakorlása révén, hanem kortárs művek megrendelésével is. Több kompozíció is készült már számára.