Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Térzene
2022.07.02 - 09.
Régi Zenei Napok
Vác
Mira Glodeanu
Mesterkurzus: Hegedű mesterkurzus
Mira Glodeanu

Mira Glodeanu a Bukaresti Zeneakadémián, Modest Iftinchi osztályában végzett a legkiemelkedőbb minősítésekkel, s korán érdeklődni kezdett a régizene iránt. Miután olyan zenészekkel találkozott, mint Jordi Savall, Manfredo Kraemer és William Christie, Brüsszelben szakosodott, Sigiswald Kuijken mellett.

Szólistaként és koncertmesterként világszerte számos barokk zenekarral lépett fel, többek között a Collegium Vocale (Gent), a Tafelmusik (Toronto), a Les Agrémens (Namur), és az Al Ayre Espagnol (Zaragoza). 2008-ban Vincent Dumestre-rel együtt közreműködött a Poème Harmonique zenekar megalakításában, melynek koncertmestere.

A kamarazene szerelmese, fellépett már többek közt Christina Pluhar (L’Arpeggiata), Marcel Ponseele (Il Gardellino) és Jean Tubéry (La Fenice) oldalán. 1998-ban a csemballista Frédérick Haas-szal megalapították az Ausonia-t, mellyel világelsőként vették fel F. Francoeur hegedűszonátáit.

Miután nagy hangsúlyt fektetett a francia zenére, nevezetesen egy J. Ph. Rameau-nak szentelt műsor felvételével, a zenekar az Ambronay kiadóval együttműködve J. S. Bach összes hegedűre és obligát csembalóra írt szonátáját, valamint egy szólóhegedűre írt német és osztrák zenék (Bach, Biber, Pisendel, Westhoff) hangversenyét is rögzíti.

2012 és 2015 között a Philidor ensemble (Tours) művészeti vezetője volt.

2016-ban kezdte meg együttműködését a Hitasura kiadóval. Megjelent egy Bach concertókat játszó lemeze, majd 2018 tavaszán Biber Rózsafüzér szonátáinak első felvétele.

2021 februárjában jelent meg új felvétele, amelyet G. Tartininek, a felvilágosodás hegedűművészének szentelt.

Mira Glodeanu elismert pedagógus, barokk hegedűt oktat a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban, és mesterkurzusok alkalmával Franciaországban, Spanyolországban, Romániában, Angliában, Németországban és Brazíliában. A Szalamankai Egyetem vendégprofesszora.