Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)

Művészek

Balázs János

Balázs János

Zongoraművész

Balázs János Kossuth-díjas magyar zongoraművész, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője, a Cziffra György-emlékév és Fesztivál művészeti vezetője.

Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte. 16 éves kora óta meghatározó személyisége a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további 5 jelentős versenygyőzelem és számos díj követett, mint például a Liszt-díj, Prima-díj, Gramofon-díj és Érdemes Művész elismerés. 2014-ben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star „Évad művésze” díjat. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki. A Virtuózok című tehetségkutató műsor és a 2018-as francia Cziffra Verseny zsűritagja. 2019-ben, 31 éves korában Kossuth-díjat és Young Steinway Artist címet kapott.

Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Vadim Repin, Charles-Olivieri Munroe, Pinchas Steinberg, Stéphane Denéve, Jukka Iisakkila, Ksenia Zharko, Roger Bausier, David Mathues, vagy Gwendolyn Masin. A világ legjelentősebb koncerttermeiben adott hangversenyt, mint a Concertgebouw, a Cité de la Musique, a Palau de Musica, a Barbican Centre, Wiener Konzerthaus, a Teatro Colón (Bogota), a Bozar, a Csajkovszkij Konzervatórium, a Royal Conservatory (Toronto), vagy a „Cziffra-kápolna” (Senlis).

Művészeti szakmai tevékenységének fontos része az oktatás, a pályájuk elején álló tehetségek támogatása, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítmények elismerése az általa alapított díjakon keresztül. A Zeneakadémia zongora tanszékének docense. Rendszeresen tart mesterkurzusokat itthon és külföldön egyaránt.

2016-ban Cziffra György zongoraművész zenei munkásságának őrzése céljából klasszikus zenei fesztivált, valamint tehetség-díjat alapított. Jelenleg a 100 éve született művész emlékére életre hívott Cziffra György-emlékév művészeti vezetője, melyet Magyarország Kormánya hivatalos emlékévvé nyilvánított, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt nemzetközi évfordulók sorába.