Orgonák éjszakája Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek OperaCinema Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)
2024.05.18
Orgonák éjszakája
világszerte / worldwide

NEMZETKÖZI ÉS HAZAI SZTÁROK AZ ORGONÁK ÉJSZAKÁJÁN VILÁGSZERTE

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Orgonák éjszakája programjait idén már nemcsak Magyarországon, hanem 4 kontinens közel 30 országban is végigkísérhetik május 18-án a zenerajongók, Dél-Koreától kezdve Japánon át Törökországig és Franciaországtól Olaszországon át Kínáig vagy az Egyesült Államokig. Guiness rekord kísérlethez hasonló ősbemutatókkal, exkluzív programokkal ünnepli a közönség és a rendező Filharmónia Magyarország a hangszerek királynőjét!

Az Orgonák Éjszakája programsorozat célja, hogy megismertesse ezt az igazán összetett, bonyolult hangszert, melynek minden darabja olyan, mint egy egyéniség, minden hangszer más. Koncerttermekben, templomokban lesznek hangversenyek hangszerekkel énekes szólistákkal, de különleges helyszíneken is megszólal majd az orgona digitális verziója: Budapesten a legnívósabb koncerthelyszínek mellett a legváratlanabb helyek is szerepet kapnak. A Zeneakadémián Hannfried Lucke és Cameron Carpenter szólaltatja meg az orgonát, a Mátyás templomban pedig Francesco Finotti.  A Magyar Zene Házába „Orgonavirágzás” címmel érkezik igazi családi élménykoncert a Danubia zenekarral és Balatoni Sándor orgonajátékával.

 a Fővárosi nagycirkuszban, a harkányi éjszakai fürdőben, moziban, parkban, az Állatkertnél, a Nemzeti Múzeum előtt vagy akár a Bálnánál is szól majd a hangszerek királynője. A Balatonfüredről induló Szigliget nevű sétahajón is meghallgathatnak majd egy unikális orgonakoncertet a Balaton közepén naplementekor, sőt a moziorgonát megidézve, a budapesti Uránia moziban egy némafilmre játszik majd a hangszer, nem mindennapi lehetőségként nosztalgiázhatunk.    Szegeden a zenélő szökőkútból is orgona dallamai áradnak aznap.  Számos helyszínen találkozhatnak az instrumentummal nemcsak a fővárosban, de az összes vidéki nagyvárosban, 45 kistelepülésen a Petőfi Kulturális program részeként és csatlakozó programok által az egész országot beszövi a több, mint száz esemény aznap. Érdemes tehát a filharmonia.hu oldalon körülnézni, de a filharmónia applikációját letöltve  megtudhatjuk  hol lesz esemény tartózkodási helyünk 50 km-es körzetében.

„Egyfajta kulturális csereprogram szerepét is magára ölti a rendezvény, hiszen  a nagyvilágban az ország kiemelkedő orgonistái koncerteznek majd, Magyarországon pedig a számtalan programban külföldi művészek is színesítik a palettát.”- mondta Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország ügyvezetője, a program megálmodója, aki maga is orgonaművész.

A hatalmas érdeklődésnek megfelelően több koncertre már csak elvétve lehet jegyet kapni, de még mindig megéri körülnézni a programok között.  

Orgonaélményről semmiképpen sem marad le, aki szeretne részese lenni  az Orgonák éjszakájának: a Zeneakadémia előtti kivetítőn nyomon követhetik az érdeklődők a koncertteremben zajló eseményt, a Filharmónia Magyarország honlapján, Vimeo  és You tube csatornáján  pedig stream-elve közvetítenek majd  koncerteket nemcsak Magyarország több városából,  de Rigából, Szöulból, Brüsszelből , Párizsból is. A külföldi Liszt Intézetek együttműködésének köszönhetően több városban szinte már idén fesztivál méretűvé bővül az Orgonák éjszakája , mint például az Örök Városban, Rómában vagy Londonban.

Idén ismét egy magyar szerző által komponált fanfár lesz az Orgonák éjszakája közös műve, amely minden helyszínen elhangzik majd. A Balázs Ádám által jegyzett darab, a Fanfare Ungarico több helyen kapcsolódik a magyar zenei múlthoz.  

Az Orgonák éjszakája számos élményt tartogat azoknak, akik megismernék ezt az exkluzív és speciális hangszert, nemzetközivé válva pedig  évről-évre értékes kulturális kapocs lehet a külföldön élő magyarokkal, miközben bemutatkozási lehetőséget ad a magyar előadóművészeknek és a hazai zenei kincsnek külföldön. 

Legyen részesen Ön is az Orgonák éjszakájának, vegyen részt a közel 150 programból!


Aftermovie az elmúlt 5 évből