Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)

Művészek

Purcell Kórus

Purcell Kórus

A Purcell Kórust Vashegyi György 1990-ben alapította a Dido and Aeneas c. opera koncertszerű előadására. A szintén Vashegyi György által (1991-ben) alapított Orfeo Zenekarral a két együttes tagjai Magyarország kiemelkedő régizenei specialistájáivá váltak: repertoárjuk gerincét a Gesualdótól Mendelssohnig terjedő periódus zenéje alkotja.

A zenekart és a kórust az utóbbi években olyan nemzetközi hírű karmesterek is vezényelték, mint például Helmuth Rilling, René Jacobs, Philippe Herreweghe, Masaaki Suzuki és Fischer Ádám.

A Purcell Kórus (az Orfeo Zenekarral együtt) az elmúlt majdnem három évtizedben a 17-18. század számos zenetörténetileg fontos kompozícióját első ízben szólaltatta meg itthon, és 1998 óta több világpremier-lemezfelvételt készített a Hungaroton és más kiadók számára (Charpentier, Geist, Michael Haydn, Istvánffy, Kraus, Lickl, Manna, Méhul, Tartini, Tunder és Conti műveiből). 2014 óta a Versailles-i Barokk Zenei Központtal szoros együttműködés alakult ki, amelyből a következő francia barokk hangfelvételek jelentek meg a Glossa kiadó gondozásában: Rameau Les Fêtes de Polymnie című "ballet héroique"-jának világpremier-rögzítése 2015 januárjában; 2016 tavaszán Mondonville Nagy Motetták című hanglemeze, majd az Isbé világbemutató-előadása; az Un opéra pour trois rois (Opera három királynak) című, Benoît Dratwicki által összeállított opéra-pastiche 2017 őszén; Rameau Nais háromfelvonásos színpadi műve valamint 2019 tavaszán Rameau operabalettja a Les Indes galantes. A Les Fêtes de Polymnie, az Un opéra pour trois rois és a Nais lemez elnyerte a francia Opéra Magazine „Diamant de l’Opéra” díját, a Les Fêtes de Polymnie és a Nais lemez a Preis der deutschen Schallplattenkritik - Német Hanglemezdíjat, illetve az első említett lemez a kitüntető „Diapason D’Or” díjat.

A Purcell Kórus számos meghívásnak tesz eleget Európában - a norvégiai Trondheim régizenei fesztiválján 2014 nyarán René Jacobs meghívására szerepelt Bach: h-moll miséjével, valamint Gesualdo és Schütz műveivel, 2017 nyarán Maasaki Suzuki vezényletével Telemann Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu című művét, J. S. Bach g-moll miséjét adták elő és a kortárs szerző, Sofia Gubaidulina „Über Liebe und Hass” című oratóriumának előadásában működött közre. 2016 júliusában Bach Máté-passióját szólaltatták meg Ottobeuren bazilikájában Helmuth Rilling vezényletével.