Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)

Művészek

Anima Musicae Kamarazenekar

Kamarazenekar

A „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar - a Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018-2020 cím birtokosa - Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője.

Megalakulása óta olyan nívós koncerttermekben lépett fel, mint a budapesti Zeneakadémia, a Művészetek Palotája, a Magyar Rádió Márványterme, a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie a pécsi Kodály Központ vagy a szardíniai Teatro Verdi. Az együttes 2011 óta visszatérő vendége a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a Klassz a pARTon Fesztiválnak, a Nomus Fesztiválnak, a Művészetek völgyének, a Budapesti Nemzetközi Gitárversenynek és az Ars Sacra Művészeti Fesztiválnak, részt vett a Budapesti Őszi Fesztiválon, a Nemzetközi Kodály Fesztiválon, a belgrádi Guitar Art Fesztiválon,a Pécsi Zenei Napokon és a Sassariban rendezett "I grandi interpreti della Musica 2013" sorozatán. Meghívásai során fellépett Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában és Németországban.

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. „Summa Cum Laude” Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2014-ben a T.I.M. (Torneo Internazionale di Musica) Párizsban rendezett nemzetközi zenei versenyen a több mint háromezer induló között kamarazenei kategóriában harmadik helyezést ért el. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló lemezét, melyen Mozart művei szerepelnek. A várhatóan 2019-ben megjelenő újabb lemezük Dohnányi és Csajkovszkij vonósszerenádjait szólaltatja meg.

A kamarazenekar olyan neves művészekkel lépett fel, mint Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kirill Troussov, Giovanni Guzzo, Fejérvári Zoltán, Sir James Galway, Klenyán Csaba, Rados Ferenc, Rohmann Ditta, Rohmann Imre, Rolla János, Stuller Gyula, Várjon Dénes, Várdai István, Vásáry Tamás és Vigh Andrea.

A zenekar missziójának tekinti az ifjúság klasszikus zenei nevelését, ezért számos ifjúsági előadást ad évente a Filharmónia Magyarországgal közösen, valamint önállóan is több gyermekprogram megálmodója. Karitatív tevékenységként fellépett már a dévai Szent Ferenc Gyermekotthonban, a VI. Fogyatékosságtudományi Konferencián, valamint az Óbudai Idősek Klubjában is.

Az Anima Musicae hivatásának érzi a mai magyar zeneművek előadását, koncertjeiken rendszeresen hangzanak el új, a zenekarnak ajánlott kortárs művek. Eddig közel ötven kortárs művet mutatott be és tart repertoárján, s szoros alkotói kapcsolatot ápol Dukay Barnabás, Balogh Máté, és Horváth Balázs zeneszerzőkkel.

2013 őszétől a zenekar kortárs zenei műhelyt indított, melynek vezetésére Tornyai Pétert kérte fel. A műhely célja a kortárs zene felé irányuló nyitottság és befogadás megragadása, mellyel a közönségnek értőbb tolmácsolásban adhatja át a mai zenét.

Díjak:

2011.: V."Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztivál és Verseny, Bécs - 1.helyezés

2012: Junior Prima díj zeneművészet kategóriában

2013: Sikeres előválogató a 2014-es T.I.M. Párizsban rendezendő versenyére - Como, Olaszország

2014: T.I.M. nemzetközi zenei verseny, kamarazenei kategória- 3. helyezés, Párizs, Franciaország

2018: Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím