Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Térzene
2022.04.19.
Húsvéti rítusok
Az angolban a húsvét megjelölésére szolgáló easter szó megjelenése a kelták ősi ünnepéhez kötődik, mely Ostara istennőről kapta a nevét.

Az angolban a húsvét megjelölésére szolgáló easter szó megjelenése a kelták ősi ünnepéhez kötődik, mely Ostara istennőről kapta a nevét. A druidák a termékenység istennőjét köszöntötték ezen a napon. Hitük szerint Ostara termékennyé teszi a Földet, felébreszti őt mély álmából, segít fölnevelni, érlelni a termést. Az istenség hiedelemvilágához szervesen hozzátartozott a nyúl, mint jelkép, vélhetően a szaporaság és a tavasz szimbolikája, valamint a tojás, mint az új élet jelképének okán. Beda Venerabilis középkori történetíró feljegyzésében az istennő a gyerekek szórakoztatására kedvenc madarát nyúllá változtatta, ami színes tojásokat kezdett tojni, amelyet Ostara a gyerekeknek ajándékozott.

A pogány rítusok egyik legismertebb zenei megjelenítése Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című balettje. A mű 1913-as párizsi bemutatója hatalmas botrányba fulladt. A Vaslav Nijinsky által koreografált, szokatlan balett minden bizonnyal sokkolta a korabeli közönséget.

További érdekességek
2022.08.06.
Ha augusztus, akkor orgona!
Az OrgonaPont sorozat nyitóeseménye az Orgonák éjszakája 2022-ben, augusztus 6-án kerül megrendezésr...
Bővebben
2022.05.03.
Matematikától a zenéig
Philip Glass amerikai zeneszerző 1937-ben született.
Bővebben
2022.04.20.
Az egyik legtöbbet játszott élő zeneszerző
Karl Jenkins (1944-) walesi zeneszerző a Cardiffi Egyetemen hallgatott zenét, majd a londoni Royal A...
Bővebben
2022.04.20.
Halhatatlan filmzenék
James Horner (1953-2015) amerikai zeneszerző ötévesen kezdett el zongorázni.
Bővebben