Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)
2017.10.03 - 2017.12.16.
Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
Budapest, Pécs
Andris Rasmanis

Andris Rasmanis lett karmester Rigában született, jelenleg Bécsben él. Zenekari karmesteri diplomáját kitüntetéssel szerezte a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen; vizsgakoncertjén a Bécsi Rádiózenekart vezényelte a Musikverein Aranytermében.

Kezdetben hegedülni, zongorázni és énekelni tanult. A rigai Dom Kórusiskolában Valdis Bernhofs irányításával karvezetői tanulmányokat folytatott. 2007-ben BA-diplomát szerzett karvezetésből a lettországi Jāzeps Vītols Zeneakadémián, ahol Jānis Lindenbergs volt a tanára.

A bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen Rasmanis Uroš Lajovic tanítványaként zenekari vezénylést, Konrad Leitnertől operavezénylést, Erwin Ortner irányítása alatt pedig karvezetést tanult. Ezenkívül fontos inspirációt jelentettek a számára Mariss Jansons, Zubin Mehta, Bertrand de Billy, Ralf Weikert, Toby Purser, Karolos Trikolidis, Achim Holub, Karl Anton Rickenbacher és Peter Gülke mesterkurzusai is.

Rasmanis olyan neves zenekarokkal dolgozhatott, mint a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, a Berlini Koncertzenekar, a Bécsi Rádiózenekar, a Holland Filharmonikus Zenekar, a Lett Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Bécsi Kamarazenekar, a Lengyel Nemzeti Rádió Zenekara, a Rzeszow-i Filharmonikus Zenekar, a Lett Nemzeti Opera Zenekara, a Lisszaboni Orchestra Metropolitana, a Ciprusi Szimfonikus Zenekar, a Meiningi Hofkapelle, a Niederreinische Sunfoniker, a Detmondi Landestheater zenekara, az Esienachi Landestheater zenekara és mások.

2013 februárjától júniusáig Cornelius Meister mellett másodkarmesteri feladatot látott el a Litván Nemzeti Operában, ahol Wagner A Niebelung gyűrűje című operáját vezényelte. 2013 és 2014 nyarán Vladimir Kiradijev mellett volt asszisztens, és Verdi Otello, valamint Bizet Carmen című operájának előadását dirigálta a Siguldai Operafesztiválon.

2014-ben Fischer Iván asszisztenseként dolgozott a berlini Konzerthausban, másodkarmesterént pedig a Lett Nemzeti Operaházban vállalt feladatot, itt Mozart Figaro házassága című operáját mutatták be a közreműködésével.

A 2015/2016-os évadban különböző rendezvényeken Rigában, Detmoldban, Párizsban, Manchesterben, Glasgowban, Eisenachban, Mönchengladban és másutt vezényelt.

2017-ben Kínában mutatkozott be a Hsziameni Filharmonikus Zenekarral közös koncertjein.