Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)
2017.10.03 - 2017.12.16.
Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
Budapest, Pécs
Tosifumi Kanai

Tosifumi Kanai a klasszikus zeneirodalomtól a kortárs zenéig terjedő változatos repertoárjával vált az európai és japán zenei élet figyelemreméltó szereplőjévé.

2016 júniusában az Örményországban megrendezett Aram Hacsaturján Nemzetközi Karmesterversenyen a lengyel zeneszerző, Krżysztof Penderecki feleségétől, a kiváló koncertszervezői tevékenységéről ismert Elżbeta Pendereckától különdíjban részesült. Pártfogása jeleként Penderecka asszony kifejezetten a japán karmester számára hozta létre a Krżysztof Penderecki-különdíjat, és egyúttal megígérte, hogy Kanainak lehetősége lesz arra, hogy vezető lengyel zenekarok élén pódiumra állhasson. 2016-ban Tosifumi Kanai megszólaltatására magának a zeneszerzőnek a jelenlétében vezényelhette Krżysztof Penderecki műveit. A produkció színvonalát mind az alkotó, mind a közönség nagyra értékelte.

Tosifumi Kanai számos zenekar visszatérő vendégkarmestere. A három év alatt, amit Budapesten töltött, olyan együttesekkel dolgozott, mint a Magyar Állami Operaház Zenekara (Failoni Kamarazenekar), a Sinfonietta Cracovia, a Concerto Budapest zenekar, Duna Szimfonikus Zenekar és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar. Japánban több mint húsz együttest vezényelt.

Tosifumi Kanai Japánban kezdte zenei tanulmányait: Josimi Tamaki, Kanae Kovada és Takako Aszano tanítványaként zongorázni, Kouei Aszano irányításával pedig fagottozni tanult. 2013-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol zenekari és operavezénylést, valamint karvezetést tanult. Ligeti András, Medveczky Ádám, Gál Tamás, Kazujosi Akijama és Ken Szegoe voltak a mesterei.

2015 júniusában kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Ő volt az első külföldi hallgató a Zeneakadémia történetében, aki karmesteri diplomát szerzett az intézményben.

Friss diplomásként a 2015–2016-os évadban másodkarmester-gyakornokként dolgozott a Budapesti Operettszínházban. A színházi gyakorlat során jelentős tapasztalatot szerzett a nagy létszámú együttesek irányítása terén.

Tosifumi Kanai számos karmesteri mesterkurzuson vett részt, melyek közül Kurt Masur kurzusát kell kiemelnünk. 2014-ben Jorma Panula professzor mesterkurzusát látogatta Kuopióban.