Orgonák éjszakája Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek OperaCinema Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)
2017.10.03 - 2017.12.16.
Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
Budapest, Pécs
Azis Sadikovic

Az osztrák karmester a 2013-as Concurso Jovens Maestros elnevezésű karmesterversenyen első díjat nyert, illetve a Caixa-General különdíjban részesült, a rangos Fitelbergi Nemzetközi Karmesterversenyen pedig 2012-ben harmadik díjat kapott, valamint a bronz karmesterpálcát sikerült megszereznie.

Eddigi pályafutása során a Das Symfonieorkest Vlaanderent, a Szlovén Rádió Zenekarát, a Lisszaboni Orquestra Metropolitanát, a Dán Nemzeti Rádió Zenekarát, a Jyväskylä-i Sinfonia Finlandiát, a Vaasa-i Városi Zenekart, a Filharmonia Slaskát, a Jénai Filhatmonikusokat, a Kärtner Symphonyorchestert, az Innviertler Symphonie Orchestert, a Bécsi Akadémiai Filharmonikusokat, a Horvát Kamarazenekart, a Philharmonie Zielonogórskiejt, a Badeni Sinfoniettát, a Szlovák Filharmonikus Zenekart, a Niš-i Filharmonikus Zenekart, a New York-i Manhattan School of Music Szimfonikus Zenekarát, valamint a Guildhall School of Music and Drama Szimfonikus Zenekarát vezényelte. 2007-től 2012-ig vezető karmesterként állt a bécsi Akademisches Symphonie Orchester élén, 2007-ben pedig Ensemble Wien Klang néven saját zenekart alapított.

Változatos operarepertoárját, amely Gluck Orfeusz és Eurüdikéjétől Mozart Don Giovanniján át Beethoven Fideliójáig és Wagner Tannhäuseréig terjed, a Prágai Nemzeti Színházban, a strassbourgi Opéra National du Rhin-ben, valamint a darmstadti és a klagenfurti Stadttheaterben mutathatta be. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Keith Warner vagy Katharina Wagner. 2015-ben a Teatro dell’Opera di Roma színpadán vezényelte Henze The Bassarids című operáját. 2013-ban Strauss Ariadné Naxosban című, parádés szereposztásban előadott operáját dirigálta a bécsi schönbrunni palotában, 2011-ben Polgár Das Budapest Verhör című művének ősbemutatóját játszották a bécsi Theater am Nestroyhofban.

Azis Sadikovic a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok számos tagjával dolgozott együtt, többek között olyan nagyszerű szólistákkal, mint Julian Rachlin, Natalia Usakova, Florian Boesch, Mojca Erdmann vagy Tomasz Konieczny.

A fiatal karnagy a kortárs zene kedvelője és értője. Fellépett a franciaországi Royaumont-ban rendezett Voix Nouvelles fesztiválon, és több koncertet adott a strasbourgi Ensemble Lineával és a svájci Namascae Lemanic Modern Ensemble zenekarral is.

Azis Sadikovic 1983-ban született Bécsben. A Konservatorium Wien Privatuniversitäten Georg Mark vezetésével tanult vezényelni, Werner Hink (a Bécsi Filharmonikusok koncertmestere) pedig hegedűre oktatta. 2008-ban kitüntetéssel diplomázott. Tanulmányait Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel, Eötvös Péter, Jakov Kreizberg, Colin Metters, Kurt Masur, Günter Neuhold és Nicolas Pasquet mesterkurzusaival egészítette ki. Eddigi szakmai partnerei közül Christopher Ventrist, Elisabeth Leonskaját, Julia Fischert, Bobby McFerrint és Pavel Vernyikovot kell megemlítenünk.