Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)

Művészek

Keller András

Keller András

Hegedűművész, Karmester

Hegedűművész, a Keller Quartet alapítója, 2007 óta a Concerto Budapest zeneigazgatója, a Guildhall School of Music and Drama (London, Nagy-Britannia) professzora. Szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert művész.

Hétéves korában kezdett hegedülni, tizennégy évesen került a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, tanárai Kovács Dénes, Rados Ferenc és Kurtág György voltak, Salzburgban Végh Sándor tanítványa volt. 1983-ban megnyerte a Hubay hegedűversenyt. Ezt követően Ferencsik János meghívására az Állami Hangversenyzenekar koncertmestere, egyidejűleg az Országos Filharmónia szólistája lett. 1984 és 1991 között a Budapesti Fesztiválzenekar koncertmestereként is működött. 1987-ben megalapította a Keller Quartetet (Keller András, Pilz János, Gál Zoltán, Szabó Judit), amellyel 1990-ben megnyerték a világ két legjelentősebb vonósnégyes versenyét: az Evianit és a Reggio Emiliai Borcianit. Az együttes rendszeres résztvevője a nagy európai és amerikai fesztiváloknak és hangversenytermeknek, többször turnéztak Japánban, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Új-Zélandon.

Keller András pályáján kiemelkedő eseménynek számítottak a Végh Sándorral való fellépések, a Solti György felkérésére Bartók Béla halálának 50. évfordulójára a londoni Barbican-ban adott ünnepi hangverseny, valamint Diana hercegnő meghívása. Szóló- és kamarazene felvételeivel elnyerte a legrangosabb díjakat, például 1996 és 2006 között hat alkalommal a Deutsche Schallplattenpreis-t. Megkapta Bonn város kitüntetését, Olaszországban pedig az Év Művészének választották. További díjai: MIDEM Classical Award (kétszer), Victoire Prix, a japán Record Academy Award, a francia Grand prix du Disque. 2007 májusában neki ítélték az év legjobb kamarazenei felvételéért járó belga Caecilia Prix-t.

Rendszeres vendégművésze a legjelentősebb fesztiváloknak, mint a salzburgi Festwochen, a luzerni, montreux-i fesztivál, a London Proms, a Mostly Mozart New York, a Berliner Festspiele, a Schubertiade, a Wiener Festwochen, a Schleswig-Holstein Musik Festival, a Prague Spring. Keller András világszerte tart mesterkurzusokat, többek között az Internationale Sommerakademie-n, a Prussia Cove IMS mesteriskolában, az egyesült államokbeli Yale Egyetemen, a firenzei Accademia Fiesole-n, vagy a londoni Royal Academy of Music-on. 

Karmesterként 2003 februárjában debütált az Orchestre di Padova e Veneto élén. 2005 óta szerkeszti és irányítja a Pannonhalmi Arcus Temporum Fesztivál zenei programjait. 2006-ban Várjon Dénessel elindította a Végh Sándor Zenei Esteket és megalapították a Végh Filharmóniát. 

Koncertkörútjai során szinte a világ összes vezető koncerttermében megfordult: Musikverein, Koncerthaus (Bécs), Royal Albert Hall, Barbican (London), Berliner Philharmonie, Koncerthaus (Berlin), Accademia di Santa Caecilia (Róma), Concertgebauw (Amszterdam), Carnegie Hall, Lincoln Center (New York).

A Concerto Budapest élére történő kinevezése döntő változást hozott a zenekar életében, hiszen 2007-től az egyre bővülő klasszikus repertoár mellett nagy hangsúlyt fektet az együttes a XX. századi, illetve a kortárs zenei művek előadására (sok esetben magyarországi bemutatására) is.

Nem csak a repertoár bővülése miatt jelentős Keller András vezetői munkája, hanem azért is, mert művészeti vezetése alatt olyan világhírű magyar muzsikusok szerepeltek már a zenekarral, mint Ránki Dezső, Kocsis Zoltán†, Várjon Dénes, Kelemen Barnabás vagy Perényi Miklós. A kiváló magyar művészek mellett külföldi előadók is rendszeresen fellépnek a Concerto Budapest előadásain: a zenekar vendége volt már Jevgenyij KoroljovGidon Kremer, Boris Berezovsky, Gilles ApapKim KashkashianSir James GalwayIsabelle Faust és Khatia Buniatishvili vagy Thomas Hampson.

Több tucat nemzetközi díja mellet 1995-ben a Liszt-díjat kapott a Keller Quartet tagjaként, 2012-ben Bartók-Pásztory-díjjal és Érdemes Művész kitüntetéssel jutalmazták munkásságát.

2016 januárja óta a világ egyik legprominensebb zenei intézményének, a londoni székhelyű Guildhall School of Music and Drama professzora.

 

Hazai és nemzetközi díjak, elismerések

Liszt Ferenc-díj (1995.)

Magyarország Érdemes Művésze (2012.)

Bartók-Pásztory-díj (2012.)

Gramofon - Díj (2016) az Év Hanglemeze Beethoven összes zongoraversenye Concerto Budapest, Keller, Várjon

Hubay hegedűverseny I. díj (1983.)

ARTISJUS –Díj (1984)

ARTISJUS –DÍj (1985)

Magyar Rádió Hegedűversenye III. Díj (1982)

Országos Zeneiskolai Hegedűverseny I. Díj és

a verseny Nagydíja (Szeged 1972)

International Kocian Violin Competition Usti nad Orlici (CZ) II. Díj (1972)

International Kocian Violin Competition Usti nad Orlici (CZ) III. Díj (1974)

International Brahms Chamber Music competition Hamburg ( 1983) Special Prize

Portsmouth: Bartók Prize (1988.)

Banf (Canada) International String Quartet Competition) (1989) III. Díj

Evian String Quartet Competition (Evian, Franciaország): II. Díj továbbá:

Grand Prix de Critics,

Evian város díja,

Mozart-díj (1988., Keller Quartet)

Evian String Quartet Competition 1990 : I. Díj továbbá:

Grand prix de Critics,

Francia Kulturális Miniszter díja,

Közönség-díj,

Evian város díja,

Mozart-díj (1990. Keller Quartet)

Borciani String Quartet Competition (Reggio Emilia, Olaszország): I. díj és

Pro Quartet különdíj (1990. Keller Quartet)

Deutsche Schallplattenpreis: német hanglemezdíj 7 alkalommal ( 1993 – 2014)

(Csajkovszkij, Debussy,Ravel, Sosztakovics, Bartók, Kurtág, Ligeti művek előadásáért)

Deutsche Schallplatenpreis Nagydíj 1994 (Bartók összes vonósnégyese)

Deutsce Schallplattenpreis Nagydíj 1995 (Kurtág György összes vonósnégyese)

Bonn város kitüntetetése

Victoire Prix (FR) (Bartók)

Record Academy Award (Japan) 2007 (Kurtág : Kafka Fragments)

Academy Charles Cros: Grand prix du Disque (francia hanglemeznagydíj)

MIDEM – Cannes Classical Award (FR) (1995) Bartók összes vonósnégyese

MIDEM - Cannes Classical Award (2007) Kurtág : Kafka -Fragmente

Caecilia Prix (B) az év legjobb kamarazene felvétele 2007-ben Kurtág: Kafka Fragments

Caecilia Prix (B) Ligeti I - II. Quartets and Barber Adagio 2013

Edison Award (holland hanglemezdíj): 2007-ben, a Kurtág: Kafka Fragments op.24. lemezzel

Premio Abbiati: Az Év Művésze díj Olaszországban

Gramophon Award (UK) : 1997

Royal Philharmonic Society Award Nomination (UK) 2006

Diapason ’ D Or ( Fr) : 3 alkalommal

Choc Music ( FR) : 3 alkalommal

Repertoire 10 (Fr) : 9 alkalommal

BBC Music Magazine : Peak of the Month (UK)

Stereophile (D)

Choc du Mois (Fr)

Stereoplay ( D) / a fenti négy fórum kitüntetéseit is számos alkakommal kaptam meg . Ezeknek a forrásai a Zenetudományi Múzeumban találhatók a Keller Q. és Keller A. dokumentumok között /

New York Times Best Recordings of the Year 2014 : Keller Quartet (Ligeti / Barber )

Tais Award (CZ) 2014 Keller Quartet

Building a Library /Radio3 (UK) First choice 2015 : Keller Quartet Dvorak works

ICMA Award Nomination 2016 ()Keller quartet : Cantante e Tranquillo)

ICMA Award Nomination 2017 (Concerto Budapest, Keller Várjon )

a Concerto Budapest Beethoven összes zongoraversenyének felvétele Várjon Dénessel Gramofon díjas lett, valamint bekerült az International Classical Music Award hivatalos jelöltjei közé.