Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)

Művészek

Olga Kern

Zongoraművész

Az orosz-amerikai Olga Kern generációjának egyik legelismertebb zongoraművésze. Amerikai karrierjének kezdete és a világhírnévbe való berobbanása a Texas állambeli Fort Worth-ben megrendezett Van Cliburn Nemzetközi Zongoraversenyhez kötődik, amikor több mint 30 év után első alkalommal nyerte el női zongorista az aranyérmet.

Olga Kern tizenhét éves volt, amikor megnyerte a Rachmaninov Nemzetközi Zongoraversenyt, a későbbiekben pedig még számos nemzetközi versenyen aratta le a babérokat. 2016-ban a 7. Cliburn Nemzetközi Amatőr Zongoraversenyen és az első alkalommal megrendezett Olga Kern Nemzetközi Zongoraversenyen egyaránt a zsűri elnöke volt, utóbbin a művészeti igazgatói posztot is betöltötte. A művésznő gyakran vezet mesterkurzusokat és 2017 szeptembere óta a neves Manhattan School of Music tanára.  A 2019-es évadtól a Virginia Arts Festival új Connie & Marc Jacobson Kamarazenei Igazgatója.

Az elmúlt években Olga Kern az alábbi zenekarokkal lépett fel: Moszkvai Filharmonikus Zenekar, Santa Fe-i Szimfonikus Zenekar, és a St. Louis-i Szimfonikus Zenekar, továbbá szerepelt a Pacific Symphony 2018-19-es évadnyitó hangversenyén is. Kern a Királyi Skót Nemzeti Zenekar 2018-19-es turnéjának kiemelt szólistája volt. A San Antonio-i Szimfonikus Zenekar 2017-18 évadjának rezidens művésze és a Nemzeti Ifjúsági Zenekar kínai turnéján is debütált.

2015-2016-ban ő nyitotta meg a Baltimore-i Szimfonikusok zenekar centenáriumi évadját Marin Alsoppal közösen. A művésznő további híres fellépései közé tartozik a Royal Filharmonikus Zenekar és Pinchas Zukerman, továbbá a Nizzai Filharmonikus Zenekar és Giancarlo Guerrero-val való szereplése.

Olga Kern diszkográfiájában a Grammy-díjra jelölt Rachmaninov-variációk és más átiratok (2004) Brahms-variációk (2007) és Chopin 2. és 3. zongoraszonátái (2010) szerepelnek. A Playing on the Edge című díjnyertes dokumentumfilm a művésznőnek a 2001-es Cliburn Versenyen aratott fergeteges sikerét követi nyomon.