Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Térzene
2017.10.03 - 2017.12.16.
Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
Budapest, Pécs
Alpaslan Ertüngealp

Iszambuli születésű magyar karmester Ertüngealp Alpaslan az isztambuli Deutsche Schule (német iskola) után a budapesti Zeneakadémia zongora- majd karmester növendéke lett. 2002-ben az athéni Mitropoulos Nemzetközi Karmesterverseny győzelme óta nemzetközileg elismerik mint a magyar karmesteriskola kíváló képviselőjét.

2001-től a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere, majd 2006-tól ugyanott Zeneigazgató. 2002-től több országos és nemzetközi koncertesemény szervezője és szereplője.

2002-ben alapította az Academia Hungarica Kamarazenekart, amelybe Magyarország legkíválóbb zenészeit válogatta. Academia Hungarica Kamarazenekar, alakulásától 2013-ig kizárólag külföldön lépett fel. A Solti György Operaterem 2013 decemberi felavatasán és azt követő Varázsfuvola előadásokon Academia Hungarica Kamarazenekar hazatért a magyar közönség elé. 2011-ben megjelent az első dupla lemezes Mozart albumuk a Vera Vista kiadónál.

Ertüngealp Alpaslan Ildebrando Pizzetti összes kamaraművét Rásonyi Leila és Fenyő Lászlóval lemezrejátszotta, mely felvétel a Naxos/Yellow Label kiadónál megjelent. Majd bekövetkezett az a balesett és a kézsérülés, ami miatt abba kellett hagynia a zongoraművészi karrierjét. Ezt követően minden energiáját a karmesterségnek szentelte. Az 1998-as budapesti Ferencsik János Karmesterverseny és 1999-es szentpétervari Prokofjev Karmesterverseny díjazottjaként folytatta a karmesteri pályafutását a 90-es évek végen. Ezeket a sikereket több nemzeti és nemzetközi fellépés követte.

A múlt két évtizedben a világ rangos zenekarai élén lepett fel mint a Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, az Atheni Állami Szimfonikus Zenekar, a Szentpétervari Filharmonikus Zenekar, az Angol Kiralyi Filharmonikus Zenekar (Royal Philharmonic Orchestra), az Orchestra Sinfonica Nazionale di RAI Torino, az Orchestre National Bordeaux-Aquitaine, a Mahler Chamber Orchestra, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Bécsi Kamarazenekar, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Nemzeti Opera Zenekara, a Teatro Felice di Genova, a Komische Oper Berlin és Württembergische Philharmonie-Reutlingen.

2011-től 2014-ig, a legendás karmester Claudio Abbado helyettese és művészeti asszisztenseként együttműködött a Berlini Filharmonikus Zenekarral, a Lucerni Fesztival Zenekarral, a La Scala Zenekarával, a firenzei Maggio Musicale Fiorentinóval és az Orchestra Mozarttal. Együtt koncertezett sztárszólistákkal és énekesekkel mint Martha Argerich, Maurizio Pollini, Radu Lupu, Maria Joao Pires, Jonas Kaufmann, Isabelle Faust és Anne Sofie von Otter.

2017-től a Szolnoki Nemzetközi Karmester Mesterkurzus (www.szolnokmasterclass.com) alapítója és művészeti vezetője. A Karmesterkurzus a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral eggyütműködésben évente kerül rendezésre, amelynek Szolnok és térsége ad otthont.

Ertüngealp Alpaslan immár több mint 750 zenekari mű és operából álló aktív repertoárjában szerepel Joseph Haydn összes szimfóniája és Bartók Béla összes zenekari műve, valamint Wagner operái közül Tristan és Izolda, Tannhäuser, Istenek Alkonya, Benjamin Britten operai, zenekari művei is. Ertüngealp Alpaslan Rahmanyinov, Szkrjabin és Richard Strauss kíváló interpretálója.

A kortárs zene rajongója és támogatójaként nagyon sok magyar és külföldi kortárs zeneszerző művét mutatta be, ezért 2003-ban Artisjus díjat kapott. 2005-ben az athéni kultur olimpiadé főeseményeként Vasil Tole 'Fúriák (Eumenidész)' című új operájának ősbemutatóját vezenyelte az akropoliszi Herodus Atticus ókori színházban.

Ertüngealp Alpaslan Magyarországon él és a 'Művészek Egyesülése a Békeért (Association des Artistes pour la Paix) aktív alapító tagja.