Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2017.10.03 - 2017.12.16.
Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
Budapest, Pécs
Alexander Colding Smith

A dán-ausztrál karmester, Alexander Colding Smith pontos és elegáns előadásmódjáról ismert; repertoárja a hagyományos zenekari műveken és operákon túl a kortárs szerzők műveire is kiterjed.                                    

A közelmúltban vezényelt produkciói közül kiemelkedő Poulenc és Verdi zenekari művei, Csajkovszkij Hattyúk tava című balettjének teljes színpadi változata és a Morva Filharmonikus Zenekarral (Cseh Köztársaság) közös koncert. Másodkarmesterként részt vett Gregory Spears Fellow Travelers című művének próbáin a Cincinnati Operában. Az elmúlt évadban számos fonto esemény résztvevője volt, például a CCM Opera Idomeneo előadását, a Concert: novával közös ifjúsági népszerűsítő koncertsorozatot, illetve a Cincinnati Soundbox’s New Concerto projektjében való részvétel.

2014 augusztusában a Menuhin Fesztivál keretében a Neeme Järvi, Leonyid Grin és Gennagyij Rozsgyesztvenszkij professzorok irányítása alatt működő Gstaadi Karmesterakadémián vezényelte a Gstaadi Fesztiválzenekart. Még ugyanebben az évben az Opera Australiában és a sydney-i operaházban a Jevgenyij Anyegin előadásán működött közre asszisztensként. A Sydney Konzervatórium diákjaként 2013-ban az SCM Modern Music Ensemble zenekart vezényelte a „Danish Voices” című kortárs zenei koncerten, illetve Britten Háborús requiemjének előadásán. 2011-ben és 2012-ben a Symphony Services International Conductor Development Program egyik fontos résztvevőjeként Adelaide, Melbourne és Queensland szimfonikus zenekarait, valamint az auckland-i Filharmonikus Zenekart dirigálta. A projekt keretében olyan mesterektől tanulhatott, mint Johannes Fritzsch és Bernard Labadie. Az Ausztrál Ifjúsági Zenekar hegedűseként a 2008-as és 2012-es évadokban szintén kiemelkedő szerepet játszott, részt vett az együttes európai és kínai koncertkörútján és a Tasmániai Szimfonikus Zenekarral közösen rendezett koncerten.

Alexander Colding Smith az Cincinnati Egyetem konzervatóriumának végzős hallgatója, ahol Mark Gibson vezetésével folytatja tanulmányait. A Cincinnati Soundbox programban az ifjúsági népszerűsítő programért felelős igazgatóként dolgozik, melynek keretében kortárs amerikai zeneszerzők műveivel ismertetik meg a fiatal közönséget.