Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)
2017.10.03 - 2017.12.16.
Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
Budapest, Pécs
Pablo Urbina

Noha még csak 29 éves, a fiatal spanyol karmester szenvedélyes és mély muzsikusi karaktere máris elismerést aratott nemcsak Európában, hanem Amerikában és Ázsiában is. Pablo Urbina olyan zenész egyéniségekkel dolgozott együtt, mint Bernard Haitink, John Wilson, Vladimir Jurowski, Midori Goto, Juan Diego Florez, Cecilia Bartoli, Gianluca Marciano, Randy Newman, Pablo Mielgo, Martin André és John Williams, hogy csak néhányat említsünk. Karmesterként a Malagai Filharmonikusokat (Spanyolország), a Portugál Nemzeti Ifjúsági Zenekart, a Savaria Szimfonikus Zenekart (Magyarország), a Farnborough-i Szimfonikus Zenekart, az ESF Zenekart (Hongkong), és a Royal College of Music Film Orchestrát vezényelte (utóbbinak alapítója is volt). A koncerthelyszínek közül a Royal Albert Hallt, a Royal Festival Hallt, az LSO St. Luke és a Walt Disney Hallt emelhetjük ki. Jelenleg a London City Orchestra Zenekar zenei igazgatója; ezenkívül a multimédiás felvételek készítésétől a különböző művészeti ágak közötti együttműködésre épülő összművészeti produkciók létrehozásáig számos projektben vesz részt. Urbina szenvedélyes operarajongónak vallja magát: dolgozott már a Navarrai Szimfonikus Zenekarral és a Baluarte Opera Alapítvánnyal (Spanyolország), a Harmonia Orchestrával (melynek produkciójában a Bécsi Filharmonikusok is részt vettek), valamint a Navarrai Kamaraoperával is. Utóbbival Karl Jenkins „Eloise” című művének spanyolországi bemutatóját játszották. Urbina számos fesztiválon és mesterkurzuson vett részt, többek között a Cabrillo Kortárs Zenei Fesztiválon és a Nemzetközi Bartók Szemináriumon, olyan jeles karmesterek társaságában, mint Christian Maceralu, Leonard Slatkin, Colin Metters, Wilson Hermanto és Howard Williams. A közelmúltban az első Suoni Da Golfo Fesztiválon vezényelte az Orchestra Excellence nevű együttest az olaszországi Lericiben.

Pablo Urbina a spanyolországi Vitoria-Gasteizben született 1988-ban. Pamplonában nevelkedett, nyolcévesen itt kezdett kürtön játszani tanára, Julian Cano irányításával. 2005-ben elnyerte a San Diegó-i Rotary Club ösztöndíját, melynek keretében a San Diegó-i Ifjúsági Szimfonikus Zenekarban másodkürtösként muzsikált. Később a Dél-kaliforniai Egyetem (Los Angeles, Egyesült Államok) keretén belül működő Thorton School of Music-on folytatta kürt-tanulmányait Kristy Morrell, James Thatcher, Michael Powers és Sharon Lavery vezetésével, ahol USC nemzetközi ösztöndíjban és a Thorton Érdeméremben részesült. Diplomáját summa cum laude minősítéssel védte meg, emellett az USC Troy and Vince DeRosa díjban részesült, melyet a legkiválóbb kürtjátékosoknak ítélnek oda, 2010-ben pedig második helyezést ért el a Downey Szimfonikus Versenymű Versenyen. 2014-ben a londoni Royal College of Music-ban szerzett MA-diplomát, ahol korábban Jane Barker- és Michael Quinn-ösztöndíjasként tanult. Tanárai az RCM-nél Peter Stark, Timothy Jones, John Ryan, Susan Dent, Jeff Bryant, Nigel Black és Simon Rayner voltak.

Urbina a zeneoktatás és a klasszikus zene népszerűsítése terén is elkötelezett munkát végez: kiterjedt kutatásokat folytat a klasszikus zenének a mai gyerekek világában betöltött szerepével és jövőjével kapcsolatban, és több szervezettel is együttműködik, köztük az RCM Sparks-szal, a Wigmore Hall Alapítvánnyal, a Redbridge Music Service-szel és a BBC-vel. A muzsikusok sérüléseinek és a sérülések megelőzésének témáját is kutatta, és több előadást tartott e tárgyban. 2012–2013-ban a Royal College of Music hallgatói önkormányzatának elnöke volt, jelenleg pedig Michael Kamen zenéjét kutatja, ily módon járulva hozzá a komponista zenei örökségének megőrzéséhez. Urbina a zenét gyakran karitatív célok szolgálatába állítja: olyan jótékonysági szervezeteknek segít, mint Sue Ryderé vagy Cure Parkinsoné, a Mr. Holland’s Opus, a Great Ormond Street és a The Wellness Community.

Előadóművészként neves zenekarokkal működött együtt: vezényelte a Navarrai Szimfonikusokat (Spanyolország), az Amerikai Ifjúsági Szimfonikus Zenekart, a Harmonia Orchestrát (nemrégiben a bécsi Staatsoperben játszottak együtt a Bécsi Filharmonikusok tagjaival), az YMF Debut Orchestrát, az Euskandi Ifjúsági Zenekart és a Texasi Zenei Fesztivál Zenekarát, akikkel a Los Angeles-i Wigmore Hallban, a Purcell Roomban, a Dorothy Chandler Pavillionban és az Amaryllis Fleming Concert Hallban léptek fel. Urbina a kamarazene területén is aktív, és a legutóbbi időkig tagja volt a The Cataleya Woodwind Quintetnek, 2013–2014-ben pedig a Park Lane Artistnak.