Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)
2017.10.03 - 2017.12.16.
Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
Budapest, Pécs
Victor Aviat

Victor Aviat 1982-ben született Montpellier-ben. Oboán, zongorán és orgonán kezdett játszani, hangszeres és karmesteri tanulmányait Párizsban, Genfben és Zürichben folytatta. Mielőtt 2009-ben végleg a karmesteri pálya mellett döntött, a Berlini Filharmonikusok Karajan Akadémiája, a Luzerni Fesztiválzenekar és a Zürichi Operaház oboistája volt. Karmesteri tanulmányait Ulrich Windfuhr professzor irányításával végezte a Lipcsei Egyetem zene és dráma fakultásán, illetve Johannes Schläfli tanítványaként a Zürichi Egyetem Művészeti Karán, ahol többször is „Netzhdk” díjban részesült. Tanulmányai idején alapította meg a Zürichi Zenekart, amely projektzenekarként működik, tagjai a zürichi Tonhalle Zenekarból, a zürichi operaház zenekarából és a Zürichi Kamarazenekarból verbuválódtak. Repertoárjuk középpontjában az első és a második Bécsi Iskola zeneszerzőinek művei állnak. A zenekar létrehozásának idején Aviat szoros munkakapcsolatot alakított ki Claudio Abbadóval, Nikolaus Harnoncourttal, Emmanuel Krivine-nel és Fischer Ivánnal, aki mindvégig támogatta karmesteri fejlődését.

Victor Aviat 2014-ben, a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál Fiatal Karmesterek Díjának döntőseként kezdte nemzetközi pályafutását. Azóta számos sikeres fellépéssel vívta ki a közönség és a kritikusok elismerését; olyan kiváló zenekarokkal mutatkozott be, mint az Orchestre Philhamonique de Luxembourg, az Orchestre National de Montpelier és a berlini Konzerthausorchester. Az elmúlt évadban az Orchestre National de Lille-lel és a Berni Szimfonikusokkal közös fellépéseivel keltett figyelmet, ahol Mozarttól Bernd Alois Zimmermannig terjedő repertoárral álltak a közönség elé. Különösen nagy érdeklődést keltett Offenbach elveszett operájának, a Le Roi Carotte-nak az előadása. A rekonstruált művet az Opéra de Lyon színpadán mutatták be Laurent Pelly igazgatóval és a Boosey & Hawkes kiadóval együttműködésben. Az előadást a televízió és a rádió is közvetítette. A produkció az európai kritika részéről rendkívül kedvező fogadtatásban részesült, 2016-ban még az „Újra felfedezett művek legjobb előadása” elnevezésű díjban is részesült.

A változatos repertoárral és a szimfonikus zenekarok működésével kapcsolatos széles körű tapasztalatokkal rendelkező Victor Aviat jelenleg a bournemouth-i Szimfonikus Zenekarnál karmester-gyakornoki pozíciót tölt be. Amellett, hogy rendszeresen vezényli a zenekart, oktatási és közösségi programokat is szervez Dél-és Délnyugat-Anglia térségében. A 2016/17-es évadban visszahívták a Berni Szimfonikus Zenekarhoz, és ebben az évadban kezdett dolgozni az ankarai Bilkent Szimfonikus Zenekarral, az Arhus Szimfonikus Zenekarral és a Budapesti Fesztiválzenekarral is, ahol korábban oboa-szólamvezetőként muzsikált, és Fischer Iván asszisztenseként vállalt feladatot.