Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2017.10.03 - 2017.12.16.
Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
Budapest, Pécs
Bogányi Tibor

Bogányi Tibor 2002-ben kiemelkedő nemzetközi hírnévre tett szert azzal, hogy 28 évesen kinevezték a Turkui Szimfonikusok Zenekar vezető karmesterévé. Azóta, 2013-ban a hatodik évadát kezdte meg vezető karmesterként és művészeti vezetőként a finn lappeenrentai zenekarnál; valamint harmadik évadát a Pannon Filharmonikusoknál vezető karmesterként.

Bogányi stílusát a művészi sokszínűség és virtuóz interpretálás jellemzi; kiemelkedő szinten mozog mind az opera-, mind a szimfonikus repertoár világában, együttműködve a világ vezető zenekaraival és művészeivel.

Az elmúlt évadokban sikeresen debütált a nemzetközi zenei életben és vezényelt több zenekart, úgymint: Koppenhágai Szimfonikus Zenekar, Durbani Szimfonikus Zenekar, Mexikói Állami Zenekar, Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Orchestre National du Capitole de Toulouse.
A zenekarok mellett olyan elismert szólistákkal is együttműködött, mint Andrej Gavrilov, Ilija Gingolts, Kocsis Zoltán, Bogányi Gergely, Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Gary Hoffman, Perényi Miklós, valamint Várjon Dénes.
Pályafutása során több ifjúsági zenekart is dirigált, melyek közül kiemelkedő a finn Sibelius Akadémia Szimfonikus Zenekara. 1999 és 2002 között művészeti vezető poziciót töltötte be a VIVO Nemzetközi Ifjúsági Filharmonikus Zenekarnál. A karrierjében igen meghatározó finn évek alatt vezényelte az ország kiemelkedő zenekarait is, úgymint: Helsinki Szimfonikus Zenekar, Finn Rádió Zenekarát, Lahti és Tampere Filharmonikusok.

Bogányi repertoárjára igen változatos, amely kiterjed a klasszikusoktól nagykórusú műveken valamint oratóriumokon át a balettig. Az évek alatt sikeresen építette fel változatos operarepertoárját. 2006-ban a Finn Nemzeti Operában sikeresen mutatta be Mozart Cosi fan tuttéját; 2009-ben Verdi Traviátáját, valamint a Machbetet, 2010-ben Mozart Don Giovanniját. Ugyanebben az időben vezényelte még többek között Bizet Carmenját, Sztravinszkij Tavaszi áldozatát és Bartók összes színpadi művét, úgymint: A csodálatos mandarin, A kékszakállú herceg vára valamint A fából faragott királyfi. 2014 februárjában debütált az olasz zeneszerző, Boito Mefistofele és Puccini Tosca operájával a Magyar Állami Operaházban.
Elkötelezettje a finn kortárs zenének; gyakran vezényel műveket a finn zeneszerzőtől, Aulis Sallinentől, ugyanakkor vezényelte Tuomas Kantelinen Paavo Nurmi operájának premierjét is. A finn zeneszerzők mellett gyakran mutat be műveket a svéd Anders Hillborgtól, valamint Orbán Györgytől és Gyöngyösi Leventétől.

Tanulmányait Finnországban a világhírű Sibelius Akadémáin folytatta. Professzorai Jorma Panula és Leif Segerstam voltak. Az akadémia évei alatt vendéghallgatóként tanult a párizsi Conservatoire-ban Fürst János szakmai támogatásával. Diplomamunkájaként Aulis Sallinen Hobbit című művével debütált a Finn Nemzeti Zenekar közreműködésével.

Bogányi számtalan rádió- és TV-felvételen működik közre; a vezénylés mellett aktívan csellózik, és rendszeresen koncertezik mind Magyarországon, mind külföldön.