Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2023.02.20.
Esküvői szertartások slágere
Bizonyára rengeteg házaspár számára jelent örök emléket ennek az orgonistát próbáló monumentális műnek az ünnepélyes hangulata.

A francia zeneszerző Charles-Marie Widor 1844. február 21-én született. Tíz szimfóniát komponált orgonára, melyek közül legnépszerűbb az 5. szimfónia, ami az esküvői szertartások világszerte legtöbbet játszott darabja. Bizonyára rengeteg házaspár számára jelent örök emléket ennek az orgonistát próbáló monumentális műnek az ünnepélyes hangulata. A Toccata az 1880-as években vált ismertté és különleges hangzása révén, melyet a frenetikus díszítéseknek és a pedál súlyos, himnusz-szerű melódiáinak köszönhet, egy csapásra népszerűvé vált. Annak ellenére, hogy a művet szimfóniának nevezik, nem felel meg a szimfónia műfaji hagyományainak, ahogyan Widor többi szimfóniája sem. Az elnevezés feltehetően arra az eklektikus zeneiségre utal, melyet a hagyományos értelemben vett szimfóniák esetében a zenekari hangzás sokszínűségével egyenértékű. Widor maga is kitűnő mestere volt az orgonának, és elismerésének jeléül zeneszerző társát, César Franckot követte a Párizsi Konzervatórium orgona professzori székében.

További érdekességek
2024.06.04.
Jön a jubileum, 40. Régi Zenei Napok
Idén immár negyvenedik alkalommal rendezi meg a Filharmónia Magyarország a Régi Zenei Napokat, amely...
Bővebben
2023.09.07.
José Cura: Idő kell, hogy az apró mag hatalmas fává fejlődjön
Exkluzív interjú a világhírű művésszel
Bővebben
2023.03.24.
Heitor Villa-Lobos stílusa
A csiripelő fafúvósok, a lírai dallamra fakadó vonósok, a telt rézfúvósok és az ütőhangszerek együtt...
Bővebben
2023.03.20.
Telemann és a Bachok
Annak ellenére, hogy Bach és Telemann vetélytársak is voltak, személyes sorsuk is összefonódott.
Bővebben