Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2017.10.03 - 2017.12.16.
Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
Budapest, Pécs
Dobszay Péter

Az 1990-es születésű Dobszay Péter a fiatal karmester-generáció kiemelkedő tagja, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar állandó karmestere, a Dohány utcai Zsinagóga és a gazdagréti Szent Angyalok-templom első orgonistája, korosztálya legsokoldalúbb muzsikusainak egyike.

Világszerte ad koncerteket, fellépett már Japánban, Izraelben, Németországban, Svájcban, Csehországban, Romániában, Ausztriában és Macedóniában. Olyan rangos helyszíneken orgonált, mint a bécsi Szent István-székesegyház, a jeruzsálemi Szent Sír Bazilika, a genfi és lipcsei Zeneakadémia nagyterme, hazánkban pedig dirigált a MüPa és a Zeneakadémia Nagytermében, to- vábbá a pécsi Kodály Központban.

Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Fassang László, Pálúr János és Ruppert István növendékeként végezte, és tudását olyan világszerte elismert orgonaművészek mesterkurzusain tökéletesítette, mint Olivier Latry, Christoph Bossert, David Titterington vagy Jacques van Oortmerssen.

Karmesterként a szakma alapjait a világszerte elismert Hamar Zsolt vezetésével sajátította el, majd a Zeneakadémia Tehet- séggondozó Programjába nyert felvételt, ahova a nemzetközi koncertkarrierre hivatott fiatal művészeket válogatták be, és a karmesterképzőn Ligeti András, Gál Tamás, valamint Medveczky Ádám növendéke lett. 2014 őszén részt vett Eötvös Péter karmesterkurzusán.

2015 márciusában nagysikerű, teltházas diplomakoncertet adott a Zeneakadémia Nagytermében, ahol a kiváló Concerto Budapest zenekart vezényelte.

Számos korosztályos verseny győztese, a 17. Petr Eben Nemzetközi Orgonaversenyen 3. díjat nyert, 2014-ben a Lantos Rezső Karvezetőversenyen a 3. díjat és a legjobb Kodály-interpretációért járó különdíjat vehette át.

Koncerten dirigálta többek közt a Pannon Filharmonikusokat, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a Szegedi Szimfonikus Zenekart, a Savaria Szimfonikus Zenekart és a Mendelssohn Kamarazenekart.

Rendszeres egyházi felkéréseknek eleget téve gyakran vezényel oratorikus koncerteket, melyek során olyan neves ének- művészekkel dolgozott együtt, mint Kováts Kolos, Berczelly Ist- ván, Pitti Katalin, Kolonits Klára, Megyesi Zoltán vagy Cser Krisztián.

2016-ban közel 1 millió televíziónéző látta a Duna TV által a Szolnoki Szigligeti Színházból közvetített szilveszteri gálakon- certet, melynek meghívott karmestere volt.

A sikeres bemutatkozás óta a színház zenés produkcióinak egyik állandó dirigense.

Fontosnak tartja a kortárs zene jelenlétét a hangversenytermekben, így számos ősbemutató dirigálása fűződik a nevéhez, valamint örömmel vezényelte a Studio 5 zeneszerző-formáció megalakuló koncertjét is 2017-ben, a Zeneakadémia Solti-termében.