Facebook

Média

KVÍZ

 

Hárfa

Hangszerbemutató sorozatunkban ezúttal Papp Tímeát, az Óbudai Danubia Zenekar hárfaművészét, a Fischer Annie ösztöndíjas ifjú tehetséget kértük meg, hogy avassa be közönségünket a hárfa titkaiba. Mivel tölti életét egy hárfaművész? Hogyan szállítják a hangszert? Hogyan hangolják és szólaltatják meg? Mindent megtudhatnak a videóból!

 

Corpus Harsona Quartet ifjúsági hangversenye

Miért olyan különleges hangszer a harsona? Mit jelent a corpus kifejezés? Hogyan kell helyesen megszólaltatni ezt a rejtélyes hangszert? Mikor nyerte el mostani formáját?
A válaszokért és megannyi érdekességért hallgassa meg, hogyan szól egyszerre négy harsona a Corpus Harsona Quartet interaktív koncertjén, a Filharmónia ifjúsági bérletében, és ismerje meg közelebbről a rézfúvós hangszerek világát.

 

Optina Pustyn énekegyüttes hangversenye

A húsvétot követő ötvenedik napon, a hetedik vasárnapon ünnepeljük a Szentlélek eljövetelét, a pünkösdöt. Az elnevezés a görög eredetű pentékoszté szóból ered, melynek jelentése ötven. Ezen különleges alkalomból egy 2015-ös gyönyörű emléket idéztünk fel, a nevében is a Szentlélek jelenlétére utaló Con Spirito Egyházzenei Fesztiválról. A fesztivál kiemelt koncertjeként hallhatta a közönség az oroszországi vokális élet első számú férfi énekegyüttesét, az 1996-ban alakult Optina Pustyn énekegyüttest.

 

Dob

A dob számtalan megjelenési formában, különböző műfajokban és a legkülönbözőbb színpadokon hallható. Milyen részekből is áll össze egy jazzdob-felszerelés? Miként szólaltatja meg a zenész? Hogyan használja kezeit és lábait a jazzdobos? Mindent megtudhatunk Bágyi Balázs dobos-zeneszerzőtől, a magyar jazz-élet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művészétől.

 

Francesco Finotti és Kovács Szilárd hangversenye

Hallgassa meg, hogyan szólaltatja meg a hangszerek királynőjét Francesco Finotti és Kovács Szilárd a Pécsi Bazilikában. A két művészt külön-külön több Filharmónia hangversenyen hallhatta már közönségünk, most viszont igazi különlegességként ajánljuk kettejük közös koncertjét, mely az izgalmas zenei élményeket nyújtó OrgonaPont nyáresti programsorozatunk keretén belül hangzott el.

 

Ifjúsági koncert a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium előadásában

Hogyan fejlődött a tánc az évszázadok során? Mi volt a legelső táncforma és honnan ered? Mióta beszélhetünk egyáltalán táncról?

Tartson velünk egy izgalmas időutazásra a tánc világába, és ismerje meg különböző korok táncait, zenéit az ókori görög kultúrától napjainkig. „Időkerék” című ifjúsági koncertünket a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium táncművész és népzenész növendékeinek 2016-os előadásában hallhatják.

 

Filharmónia kedvenc

Dr. Rigler Ilona felnőtt-és gyermekpszichiáter, a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet osztályvezető főorvosának ajánlását mutatjuk meg, aki számos kihívást jelentő változás, nem várt esemény és trauma feldolgozásában segíti pácienseit. Antonín Dvořák 9. „Az új világból” című szimfóniáját nagy szeretettel ajánlja a Filharmónia közönségének. Hallgassák meg Önök is, hiszen ebben az időszakban a zene is sokat segít.

 

Harmonika

Novák Attila a Budapest Harmonika Duó tagja. Különböző projektjei, koncertjei során nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a harmonikát mint méltatlanul elfeledett hangszert közelebb hozza a nagyközönséghez. Hangszerbemutatónkon erről a gyönyörű és meglehetősen összetett hangszerről mesél Önöknek.

 

Szent Efrém Férfikar – Nemzetközi Bartók Fesztivál 

Bartók Béla örökségének állít emléket a Szent Efrém Férfikar Szokolay Dongó Balázzsal közös munkája, mely 2008-ban kezdődött és 2015-ben mutatták be az eredményt közönségüknek. A hangfelvétel ebből az évből származik, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválról. A drámai műsor Szokolay Dongó Balázs szavait idézve „a régi stílusú dalok drámai hangulatát idézi” és a művészi élményt helyezi középpontba a kórusművek és a népzene harmonikus váltakozásával.

 

Ifjúsági koncert Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekarával

Ismerje meg közelebbről a katonazene kultúráját és a honvédséget! 2017-es ifjúsági koncertfelvételünket a zene szépségén túl mély, lélekemelő tartalma miatt is ajánljuk. Pál István őrnagy, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekarának karnagya énekléssel és beszélgetéssel vonta be a fiatalokat, mesélt nekik a hazaszeretet fontosságáról és a „katonai eskütétel mibenlétéről”.

 

Filharmónia kedvenc

Ismét egy megfeszített tempóban dolgozó orvos által választott zeneművet hoztunk el Önöknek. Dr. Rigó Gabriella, a váci Jávorszky Ödön Kórház Sürgős Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosának szavaival szeretnénk köszönetet mondani az egészségügyben dolgozók munkájáért!
„Sürgősségi orvosként naponta küzdünk a betegségekkel, az utóbbi hónapokban kiemelten a koronavírus fertőzött betegek kivizsgálásával, kezelésük megkezdésével, megfelelő szintű ellátásuk megszervezésével. Egy-egy idegfeszítő nap után a zene hallgatása megnyugvást, feltöltődést, ellazulást ad. A komolyzene szeretete 7 éves korom óta, amióta zenei általános iskolába kerültem, elkíséri mindennapi életemet, több évtizede vagyok aktív kórustag. Mintegy 40 évvel ezelőtt, még gimnazistaként Schumann: Az Éden és a Péri című oratóriumát énekeltük Jénában. Ez a mű azóta is az egyik legmeghatározóbb zenei élményem. Kedvencem a Felvilágosodás és Romantika Korának Zenekara és a Monteverdi Kórus felvétele 1999-ből, John Eliot Gardiner vezényletével. Úgy gondolom, munkám mellett a zene az életem jutalma, amiben soha nem csalódom.”

 

Zongora

Oláh Dezső nemcsak zongoristaként, zeneszerzőként is jelentős szereplője a hazai jazzéletnek. Úgy véli, a zongora a legcsodálatosabb hangszer a világon. Miért? Mert e hangszer megszólaltatására mindenki képes. Hogyan? A videóban megmutatja.

 

Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Kocsis Zoltán és Lovro Pogorelich

Kocsis Zoltán zsenialitását nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hiszen páratlan virtuózitása nem csupán zongorajátékán mutatkozott meg, de karmesterként is maradandót alkotott. Ezen a 2012-ben rögzített a hangfelvételen a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezényli, melynek 1997-ben vette át vezetését. A hangversenyen közreműködött Lovro Pogorelich horvát származású zongoraművész, akit 2012 áprilisában Magyarországon több városban is köszönthetett a publikum.

 

Ifjúsági koncert Várnagy Andreával

A #zeneórán egy családi produkciót hallhatnak. Várnagy Andrea leányával, Farkas Lilivel rendszeresen ad négykezes zongorakoncerteket. A világon talán egyedülálló Anya-Lánya párosuk igazi családias hangulatot teremt a közösségekben, és inspirációt hoz az őket hallgató gyermekek életébe. ZeneVarázslat című előadásukban a gyerekek felfedezhetik a klasszikus zenében rejlő értékeket. Magyar költők verseivel, zongoradarabokkal és a gyerekek képzelete által megelevenedik a hangok csodája. A mai feladat: lehunyni a szemeket és megfejteni a zeneszerzők üzeneteit.

 

Filharmónia kedvenc

Dr. Kanizsai Péter, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék vezetőjét kértük meg, hogy válasszon egy hozzá közel álló zeneművet, amit megosztanánk Önökkel. Ezzel is megköszönve a frontvonalban dolgozó pécsi 400 Ágyas Klinika sürgősségi osztály kivételes munkáját.
A professzor úr Elgar: Nimrod (Enigma Variations) művét választotta, amelynek dallamvezetése és lenyűgöző hangszerelése fogta meg. A mű kicsit szomorkás, de nagyon egzotikus kompozíciója illik a jelenlegi élethelyzethez.

 

Cimbalom

Hangszerbemutatónkon egy több ezer éves múltú hangszert mutatunk be a közönségnek. Egervári Mátyás cimbalmos, a Góbé és a Pásztorhóra zenekar tagja most lerántja a leplet a cimbalom minden titkáról.

 

Capella Savaria és Kalló Zsolt hangversenye

Egy fantasztikus koncertfelvétellel bővítettük SoundCloud csatornánkat. A Capella Savaria és Kalló Zsolt hegedűművész 2016-os koncertfelvételét is meghallgathatja már akár a nappalijából is. A zenei listán Bach Brandenburgi versenyei hallhatók.

Capella Savaria
Kalló Zsolt – hegedű

Bach: Brandenburg Concertos

 

Zenél a film – Philharmonic Brass Quintet

2014-ben a videóban látható fantasztikus ifjúsági koncerten a Philharmonic Brass Quintet varázsolta el a gyerekeket. Az együttes repertoárja széleskörű és sokoldalú. Fellépéseiken élményekkel teli és emlékezetes pillanatokat kínálnak a klasszikus zene iránt érdeklődőknek és a kikapcsolódásra vágyó közönség számára egyaránt. A Zenél a film mozi- és mesefilmek melódiáit hozza közel a fiatalokhoz, mint a Csillagok háborúja, A Karib tenger kalózai, A nagy Ho-ho-horgász vagy a Süsü, a sárkány, eközben a gyerekek megismerkedhetnek a rézfúvós hangszerek világával is.

 

Filharmónia kedvenc

„Fantasztikus, ha egy zenemű a képzelet valóságában is jelen van és milyen jó is, ha különböző életszakaszokhoz, élethelyzetekhez különböző zeneműveket tudunk csatolni, erre asszociálunk. Fantasztikus tudást feltételez.” Győri kollégánk e szavakkal ajánlja Önöknek Richard Strauss – A rózsalovag című operáját.
Szövegét Hugo von Hofmannsthal írta, 1911-ben, Drezdában került bemutatásra. A premiert követően rendkívüli népszerűségre tett szert, szenvedélyes, magával ragadó és sodró hangulata rabul ejtette az operaházak közönségét szerte a világon. A mű utolsó, harmadik felvonásának egy részletét hallhatják.

 

Liszt Ferenc Zongoraverseny Gálakoncert, 2016

2016. szeptember 11.
Zeneakadémia, Nagyterem

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
vezényel: Kesselyák Gergely

Liszt: A-dúr zongoraverseny, No. 2.
Leon Bernsdorf – zongora

Liszt: Esz-dúr zongoraverseny, No. 1.
Szergej Beljavszkij

Liszt: Haláltánc
Sakata Tomoki – zongora

 

Pro Musica Leánykar  ifjúsági hangversenye

Csodálatos 2016-os felvétel, amelyen a Pro Musica Leánykar az emberi hang és a magyar népzene szépségét ünnepli a 139 éve született Bartók Bélát és a 138 éve született Kodály Zoltánt megidézve. Ők ketten, a 20. századot megújító zeneszerzői, tevékenységüknek köszönhetően, mint két csillag, úgy ragyognak „az egyetemes kultúra égboltján”.

 

Filharmónia kedvenc

Raisz Réka, a Filharmónia Magyarország szegedi irodájának szervezője nagyon jó szívvel ajánlja kedves közönségünk számára Ravel G-dúr zongoraversenyét, melyet a szerző eredetileg saját magának komponált, ám a túlzottnak bizonyult technikai nehézségek miatt később mégsem az ő előadásában szólalt meg először a mű.

„Az elképesztő virtuozitást igénylő, néhol dzsesszből kölcsönzött elemeket is felvonultató első és harmadik tétel mellett, mégis a drámaian gyönyörű lírai második tételre hívnám fel a figyelmet. Ebben a bizonytalan, sokak számára szorongásokkal teli időszakban kis megpihenés és felfrissülés a lélek számára. Bátran merüljenek el benne, legyenek részesei Ravel páratlanul bensőséges és érzelemdús muzsikájának!”
A mű a csodálatos Martha Argerich előadásában a Royal Stockholm Philharmonic kíséretében hallható.

 

Tuba

Mai hanszerbemutatónk alkalmával ifj. Bazsinka József Junior Prima-díjas tubaművész, az In Medias Brass kamaraegyüttes alapító tagja, saját hangszerét, a rézfúvós hangszerek családjába tartozó tubát mutatja be Önöknek.

 

 

MÁV Szimfonikus Zenekar és Kocsis Zoltán hangversenye

2016. április 29.
Pécs, Kodály Központ
MÁV Szimfonikus Zenekar
Kocsis Zoltán – zongora
vezényel: Takács-Nagy Gábor

Rachmaninov: Vocalise
Mozar: G-dúr zongoraverseny K. 453.
Dvorák: 8. G-dúr szimfónia, op 88.

 

Filharmónia kedvenc
A Filharmónia kedvenc ezen a héten a produkciós menedzserünk által ajánlott videó. Kollégánk azért választotta ezt a felvételt, mert úgy gondolja, hogy ehhez a nem mindennapi helyzethez egy nem mindennapi előadás illik.

Glenn Gould kétség kívül előkelő helyet foglal el a 20. század legmeghatározóbb előadóművészeinek sorában. Számos lemeze közül elsősorban Bach-felvételei – köztük a Goldberg-variációk – számítanak etalonnak a zeneértők körében, de más szerzők műveiből is készített meghatározó jelentőségű felvételeket. Ezek közül mégis Mozart-interpretációi osztják meg leginkább a hallgatóságot és a szakmabelieket, melyet ráadásul Gould tovább tetézett azzal, hogy nem csak a műveit, de magát Mozart személyét és zeneszerzői tehetségét is előszeretettel becsmérelte a nyilvánosság előtt.
Fogadják szeretettel a K. 331-es A-dúr szonáta 3. tételét Glenn Gould sajátos előadásában!

Az érdeklődőknek szíves figyelmükbe ajánljuk a szonáta első kettő tételét is, valamint a legelszántabbak akár egy remek interjú által is betekintést nyerhetnek Gould Mozarttal való különleges viszonyába a következő linken: https://bit.ly/3cf1z6B

 

Beszélgetés Várnagy Attilával

Tekintsen meg egy archív felvételt, amivel nem csak a zenét hozzuk otthonába, hanem egy Filharmóniás családot is. Hogy jött létre a Filharmónia Magyarország? Milyen volt a zenei élet régen? Erről Várnagy Attila fagottművész, a pécsi Filharmónia korábbi igazgatója mesél egy 2017-es felvételen.

 

Fagott

Lakatos György fagottművész vezet be minket a hangszerek megszólaltatásának rejtelmeibe. Megtudhatjuk többek között, hogy miben különbözik a fagott, a szintén fúvós hangszerek csoportjába tartozó furulyától, illetve egyéb hangszerek megszólaltatásán keresztül még közelebb kerülhetünk egy zenész mindennapjaihoz.

 

Mesélő muzsika hangverseny – Miskolci Szimfonikus Zenekar

A Mesélő muzsika 2017-es koncertjén nem csak a zene, de a tánc világával is ismerkedhetünk. A Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Szinvavölgyi és a Ködmön Táncegyüttesek segítségével olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy alakulhatott ki a tánc vagy, hogy milyen az ugrós és aprózó tánc? Hallgassa meg Mesélő muzsika hangversenyünket Lakner Tamás játékos moderálásával és élvezze Bartók, Haydn, Brahms és további zeneszerzők csodálatos műveit. 

 

Miskolci Szimfonikus Zenekar és Lakatos György fagottművész

2019 november 18-án került megrendezésre a Filharmónia Szezonbérlet koncertje a Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály teremében. Előadók: Miskolci Szimfonikus Zenekar Lakatos György – fagott vezényel: Antal Mátyás Műsor: Kovács Zoltán: II. fagottverseny A felvételt készítette a Nyíregyházi Televízió.

 

Bach: János-passió

A barokk kor zenei fejedelmének, Johann Sebastian Bachnak (1685-1750) János evangélista szövegére írott passiója a János-passió, amely a Megváltó földi életének utolsó óráit eleveníti fel. A passió szövegét maga a szerző állította össze a Szentírásból, a korálok és Brockes passiójának részleteiből. A műben központi jelentőségű az Evangélista alakja és szövege, az eseményeket szenvedélyes együttérzéssel, de drámai tömörséggel nyomon követő énekbeszéd (recitativo). Az áriák az emberi érzelemvilág zenei ábrázolásának mesterművei, lírai őszinteséggel kommentálják az eseményeket. A szöveg és a zene szoros kapcsolatban állnak egymással, Bach zenei eszközökkel kiemeli, illusztrálja az elhangzó szavakat, a szöveg tartalmán alapuló mélyről fakadó üzenetre keresi a zenei megoldásokat. A János-passió a h-moll mise és a Máté-passió mellett Johann Sebastian Bach legmonumentálisabb és legjelentősebb vokális kompozíciói – egyszersmind az egyetemes zenetörténet hatalmas csúcspontjai – közé tartozik.

Szövegkönyv

 

Viola da gamba

Ön tudja, hogy milyen hangszer a viola da gamba? Most megismerheti hangszerbemutató videónkon, ahol Nagy Réka mesél erről a kevéssé ismert, de annál csodálatosabb hangszerről. Lehet hogy nem is tud róla, de az évnek ebben az időszakában, Húsvétkor már biztosan Ön is hallotta a viola da gambát, ugyanis Bach: Máté és János passiójában is nagyon fontos szerepet tölt be. Tekintse meg az előadást, tudjon meg még többet a hangszerről és hallgassa meg Réka produkcióját.

 

Rendhagyó “Dúdoló” Navratil Andrea népdalénekessel

Az éneklés, a természet szeretete, valamint az idős emberek által őrzött tudás tisztelete jellemzi leginkább Navratil Andreát. A népdalénekes csodálatos hangjával és határtalan tudásával nap mint nap a népművészetek és a néphagyományok ápolását szolgálja. Andrea nem rég útjára indított egy rendhagyó “Dúdoló” sorozatot, Karantének címmel. Nagyböjt utolsó hetében, a nagyhéten elhoztuk Önöknek a sorozat egy részét. Húsvétra készülve hallgassák a három archaikus imádságot és a Nagypataki kyrie, gregorián mise éneket a népdalénekes előadásában.

 

Orfeo Zenekar hangversenye

2011. május 3.
Pécs, Kodály Központ

Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken)
vezényel: Vashegyi György

Simon Standage – hegedű
Kertész Ildikó – fuvola

Bach: 3. (G-dúr) Brandenburgi verseny, BWV 1048.
Bach: 2. (h-moll) szvit, BWV 1067.
Vivaldi: Négy évszak op.8. No. 1-4.

 

Boros Misi és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ifjúsági hangversenye

A 2016-os ifjúsági koncertünk felvétele minden korosztály számára izgalmas utazást jelent Mozart világába. Ezen a különleges zeneórán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Erdélyi Dániel karmester, Boros Misi ifjú zongoraművész és Szilágyi Lajos moderátor vezeti be a hallgatóságot a klasszikus zene rejtelmeibe. 

 

 

Az új adatvédelmi tájékoztató <a href="http://filharmonia.hu/adatvedelmi-tajekoztato/">ITT</a> elérhető. A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás