Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2025.01.26. - vasárnap 19:30
Capella Savaria és Purcell Kórus
Budapest, Zeneakadémia - Nagyterem
Unikum bérlet - Budapest
Felnőtt bérletek
Jegyárak
8 900 Ft/ 6 900 Ft/ 4 900 Ft

Jegyár kedvezmények:

Diákok és nyugdíjasok számára 10% kedvezményt biztosítunk a jegyárból.

A Filharmónia Magyarország bérletesei az ország bármely pontján az általunk szervezett és értékesített felnőtt hangversenyekre − bérletük felmutatásával − 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet.

A kedvezmény bérletenként egy jegyre érvényesíthető, koncertenként. Az egyes kedvezmények nem vonhatók össze.

Jegyek és bérletek válthatók a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1143, Budapest, Szobránc u. 6-8.) valamint online a www.jegymester.hu oldalon.

A műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek függvényében a jegyár is változhat.

Jegyiroda a helyszínhez közel
Bérletárak
25 900 Ft / 19 400 Ft / 14 400 Ft

Bérlet 2024. november 22-ig, az első hangversenyig váltható.

Bérletek válthatók a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1143, Budapest, Szobránc u. 6-8.) valamint online a www.jegymester.hu oldalon.

A műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek függvényében a jegyár is változhat.

Online Bérletvásárlás
Jegyiroda a helyszínhez közel

Bár Händel mint az olasz operák mestere érkezett Angliába, legnagyobb sikereit az angolnyelvű oratóriumaival érte el - melyekben persze bőségesen fel tudta használni az olasz operákban szerzett tapasztalatait. A legnagyobb sikert az 1742-ben bemutatott Messiással érte el, és ez egy virágzó alkotói korszak kezdetét is jelentette, melyben egyre biztosabb kézzel komponálta az oratóriumokat.

A Belshazzar is ebből a korszakból való, 1744-ből. A korabeli protestáns Anglia nagy érdeklődéssel fordult a bibliai szövegekből összeállított oratóriumok felé, de a bibliai történetek ihlette költött szövegek is népszerűek voltak. A Belshazzar szövegkönyvét Charles Jennens írta, történetét pedig a zsidó nép Babilonból való kiszabadulása adja. Händel fantáziáját megragadta a sok kórustétel lehetősége, melyekben két nép, a babiloniak és a zsidók jelennek meg, így érzékeny karakterábrázolásra is lehetőség van. A babiloniak kórustételei jellemzően az élet élvezetéről, a földi örömökről és vidámságról szólnak, míg a zsidók zenéje jellemzően fennkölt, sűrű szövésű és komoly. A szólisták terén is ellentételet jelenített meg Händel, hiszen Belshazzar, a könnyelmű, szentségtörő babiloni uralkodó ellenpontja anyja, Nitocris, aki felismeri a zsidók istenének hatalmát, és hiába próbálja fiát jobb belátásra téríteni, végig kell néznie a birodalom bukását és fia halálát is. A háromfelvonásos oratórium nem csak a drámai karakterekben, hanem a drámai fordulatokban is bővelkedik, gy nem véletle, hogy szcenírozott operaként is többször előadták. Händel pedig egyszerre komponálja bele operái árázolóképességét és szakralitás iránti tiszteletét.

Együttműködő partner: Haydneum Magyar Régizenei Központ.
A Haydneum működését a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

ELŐADÓK:

Capella Savaria
Purcell Kórus
Belshazzar - Megyesi Zoltán (tenor)
Nitocris - Szutrély Katalin (szoprán)
Cyrus - Anna Dowsley (mezzoszoprán)
Daniel - Paulin Bündgen (kontratenor)
Kalló Zsolt - koncertmester és művészeti vezető
vezényel: Vashegyi György


MŰSOR:

Händel: Belshazzar
Unikum bérlet - Budapest - további koncertek