Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2025.02.21. - péntek 19:30
Orfeo Zenekar és Purcell Kórus
Budapest, Zeneakadémia - Nagyterem
Unikum bérlet - Budapest
Felnőtt bérletek
Jegyárak
8 900 Ft/ 6 900 Ft/ 4 900 Ft

Jegyár kedvezmények:

Diákok és nyugdíjasok számára 10% kedvezményt biztosítunk a jegyárból.

A Filharmónia Magyarország bérletesei az ország bármely pontján az általunk szervezett és értékesített felnőtt hangversenyekre − bérletük felmutatásával − 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet.

A kedvezmény bérletenként egy jegyre érvényesíthető, koncertenként. Az egyes kedvezmények nem vonhatók össze.

Jegyek és bérletek válthatók a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1143, Budapest, Szobránc u. 6-8.) valamint online a www.jegymester.hu oldalon.

A műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek függvényében a jegyár is változhat.

Jegyiroda a helyszínhez közel
Bérletárak
25 900 Ft / 19 400 Ft / 14 400 Ft

Bérlet 2024. november 22-ig, az első hangversenyig váltható.

Bérletek válthatók a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1143, Budapest, Szobránc u. 6-8.) valamint online a www.jegymester.hu oldalon.

A műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek függvényében a jegyár is változhat.

Online Bérletvásárlás
Jegyiroda a helyszínhez közel

Ludwig van Beethovent gyakran keménységével, akaraterejével, küzdelmeivel fémjelzik, de ha kicsit jobban megvizsgáljuk a zenéjét, hihetetlen sok humánum, szelídség, humor és jókedv van benne. Ennek egyik legszebb példája eyetlen hegedűversenye, melynek már a maga korában is azt vetette szemére a kritika, hogy túlságosan a hegedű lírai oldalára koncentrál, nem elég virtuóz és nem elég drámai. Ma már tudjuk, hogy nem is ez a feladata. Beethoven ebben a művében egy személyes vallomást akart megfogalmazni, egyfajta életszeretet, melynek kontextusában a nehézségek és konfliktusok is feloldhatók. Bár a művet négy üstdobütés indítja, D-dúr hangnemre, tematikus anyaga mégis inkább lírai. Bár az első tétel közepén szinte tanúi lehetünk egy átvirrasztott hosszú éjszakának, a végén mégis feljön a nap. A második tétel Beethoven legbensőségesebb zenéinek egyike, a zárótétel pedig egy játékos rondó. Ebben a műben a küzdelmek nem tragédiák, inkább átvonuló felhők az égen.
Joseph Haydn az 1790-es években már idős zeneszerzőnek számított, de alkotóereje mégsem csappant meg, sőt, azt is lehet mondani, hogy pályája csúcsán volt ekkoriban. 29 év Esterházy-szolgálat után kétszer is éveket töltött ünnepelt zeneszrzőként Londonban, a kor fiatalabb zeneszerzői is papának szólították. Ekkor írta A teremtés és Az évszakok című oratóriumokat. Valamint hat ünnepi misét is írt az Esterházyak megrendelésére, a kismartoni hercegné névnapi ünnepeire. Ezek közül való az 1799-ben írt ,,Terézia" mise is, mely bár nem foglalkoztat túl nagy zenekart, mégis csupa ünnepélyesség, életöröm és tettvágy. Tele van virtuóz szerzői megoldásokkal, fondorlatos kompozíciós technikákkal, különleges hangszínekkel, zenei fény-árnyék játékokkal. A mű egy ereje teljében lévő, optimista és boldog szerzőt sejtet alkotójaként. E műveket hallgatva méltán lehet az az érésünk, hogy az élet minden nehézségével együtt szép.

 

Együttműködő partner: Haydneum - Magyar Régizenei Központ Alapítvány
A Haydneum támogatója a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

ELŐADÓK:

Orfeo Zenekar
Purcell Kórus
Kelemen Barnabás - hegedű
vezényel: Vashegyi György


MŰSOR:

Beethoven: D-dúr hegedűverseny
Haydn: B-dúr „Terézia” mise
Unikum bérlet - Budapest - további koncertek