Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2024.10.08. - kedd 19:00
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Kecskemét, Hírös Agóra Kulturális Központ
Kodály bérlet - Kecskemét
Felnőtt bérletek
Jegyárak
7 900 Ft / 6 400 Ft

Jegyár kedvezmények:

Diákok és nyugdíjasok számára 10% kedvezményt biztosítunk a jegyárból.

Jegyek válthatók a Hírös Agóra Kulturális Központ jegyirodájában (Kecskemét, Deák Ferenc tér 1., +36 76 503-880), valamint online a hirosagora.jegy.hu oldalon. 

A Filharmónia Magyarország bérletesei az ország bármely pontján az általunk szervezett és értékesített felnőtt hangversenyekre − bérletük felmutatásával − 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet.

A kedvezmény bérletenként egy jegyre érvényesíthető koncertenként. Az egyes kedvezmények nem vonhatók össze.

Honlapunkon feliratkozhat hírlevelünkre, amelyben a Filharmónia Magyarország által szervezett klasszikus zenei programokról, az esetleges változásokról is tájékoztatjuk.

A műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek függvényében a jegyár is változhat.

Jegyiroda a helyszínhez közel
Bérletárak
24 900 Ft/22 400 Ft

A helyreszóló bérlethosszabbítás 2024. június 30-ig tart, új bérlet 2024. október 8-ig, az első hangversenyig váltható. 

Régi és új bérleteseink számára elővásárlási kedvezményt ajánlunk. 

Bérletek válthatók a Hírös Agóra Kulturális Központ jegyirodájában (Kecskemét, Deák Ferenc tér 1., +36 76 503-880), valamint online a hirosagora.jegy.hu oldalon. 

 

Online Bérletvásárlás
Jegyiroda a helyszínhez közel
Romantikus elvágyódás

Ezen a koncerten három olyan mű hangzik el, mely a szerzője életében valamiképpen az elvágyódást, sőt, az egzotikumot fejezi ki. Sőt, a három északon alkotó zeneszerző ezekben a darabokban délre, de legalábbis másik vidékre kalandozik. Wolf Olasz szerenádja eredetileg vonósnégyesnek készült, de idővel maga kezdte el Olasz szerenádként emlegetni. S hogy miért olasz? Az izgő-mozgó, olaszosan sokat és gyorsan beszélő zene eleve eszünkbe juttathatja Itáliát. Másrészt Wolf akkor dolgozott a művön, amikor Eichendorff versei közül többet is megzenésített. Állítólag nagy hatással volt rá ekkoriban Eichendorff egy elbeszélő műve is, az Egy naplopó életéből. Ebben a műben a főhős Itáliába keveredik, és itt álmodozza végig a könnyed nyári éjszakákat. Wolf zenéje nem annyira álmodozó, de a gondolatban Olaszországba keveredést tetten érhetjük.  

Schumann Csellóversenye akkor keletkezett, amikor családjával együtt Drezdából Düsseldorfba költözött. A környezetváltozás, az új állás és a Rajna közelsége ihletően hatott rá, ekkor fejezte be a Rajnai szimfóniát is. Másrészt az egyre erőteljesebben jelentkező mentális betegségek hatására, bár még csak negyvenéves volt, műveiben egyfajta összegzési szándék figyelhető meg, mint aki tudja, hogy „kései” műveit írja már. Ez a gordonkaverseny sokkal kevésbé a virtuozitást állítja a középpontba, mint a személyességet és líraiságot. A szólóhangszer pedig nem annyira uralja a hangzást, mint inkább barátságot ápol a zenekar hangszereivel. A második tételben például a zenekari csellószólam vezetőjével duettezik. 

Csajkovszkij Firenzei emléke egy vonósszextett, melyet gyakorta vonószenekaron adnak elő. A művet a szerző a Szentpétervári Kamarazenei Társaságnak ajánlotta, köszönetként, hogy az együttes tiszteletbeli tagjává választotta. A szextett címe onnan ered, hogy több témáját is egy firenzei tartózkodása során vázolta fel. A mű ennek ellenére nem hordoz szándékosan olasz hatást, sokkal inkább Csajkovszkij kiforrott stílusát érezni benne, melyben van valami oroszos,  franciás, németes és olaszos is, de mindenekelőtt érzelmes, szeszélyes és kicsiszolt. Egyik-másik részlet egészen balettzene-szerű, máshol versenyművek lassútételére emlékeztető nagyszabású hangszerszólók kapnak helyet. 

ELŐADÓK:

Liszt Ferenc Kamarazenekar
koncertmester: Tfirst Péter
Várdai István - művészeti vezető, cselló


MŰSOR:

Wolf: Olasz szerenád
Schumann: a-moll csellóverseny
Csajkovszkij: Souvenir de Florence
Kodály bérlet - Kecskemét - további koncertek