Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2024.11.24. - vasárnap 18:00
Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar
Pécs, Kodály Központ
Mesterbérlet - Pécs
Felnőtt bérletek
Jegyárak
I. rendű: 8 900 Ft
II. rendű: 6 900 Ft
III. rendű: 4 900Ft

Diákok és nyugdíjasok és Tüke Kártya tulajdonosok számára 10% kedvezményt biztosítunk a jegyárból.

A Filharmónia Magyarország bérletesei az ország bármely pontján az általunk szervezett és értékesített felnőtt hangversenyekre − bérletük felmutatásával − 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet.

A kedvezmény bérletenként egy jegyre érvényesíthető, koncertenként. Az egyes kedvezmények nem vonhatók össze.

Jegyek válthatók a Kodály Központban (Pécs, Breuer Marcell sétány 4. +36 72 500 300), a Ticket Express irodáiban, valamint online a www.jegymester.hu oldalon.

Honlapunkon feliratkozhat hírlevelünkre, amelyben a Filharmónia Magyarország által szervezett klasszikus zenei programokról, az esetleges változásokról is tájékoztatjuk.

A műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek függvényében a jegyár is változhat.

Jegyiroda a helyszínhez közel
Bérletárak
31 900 Ft / 25 400 Ft / 18 400 Ft

Részletfizetési határidők:
I. részlet: a bérlet megvásárlásakor
II. részlet: 2025. január 15-ig
III. részlet: 2025. február 19-ig

A helyre szóló bérlethosszabbítás 2024. július 15-ig tart, új bérlet 2024. november 4-ig, az első hangversenyig váltható.

Régi és új bérleteseink számára elővásárlási kedvezményt ajánlunk.

Online Bérletvásárlás
Jegyiroda a helyszínhez közel
Utolsó virágok

Ezen a koncerten úgy van jelen a halál és az elmúlás, hogy a szerzők sosem mondják ki igazán nyíltan. Mindhárom mű a szerző életének utolsó időszakában keletkezett. Liszt művének van még talán legtöbb kötődése a gyászhoz, de Elgar és Franck zenéje is nagyban melankolikus és visszatekintő. Visszaréved korábbi korokba, műfajokba, saját élettörténetébe, sőt, akár korábbi pályatársakra.
Liszt Ferenc eredetileg zongorára írt Gyászgondoláinak keletkezése máig tartogat rejtélyeket. Az egészen biztos, hogy első változatuk 1882-83-ban, Velencében készült, amikor Liszt meglátogatta régi barátját Wagnert, a halála előtti hetekben. Bár e találkozás alkalmával Wagner éppen Liszt legújabb műveit becsmérelte, Liszt mégis zenével mondta el, mit érez. Álljon itt tőle két levélrészlet: ,,Mély gyászt viselek a szívemen, itt-ott hangokban kell kitörnie" ,,...az utóbbi két hétben egyebet sem tettem, csak zenét írtam. Agyamban egy gyászgondola evezőlapátjának mozgása lüktet. Megpróbáltam leírni ezt, és kétszer újra kellett fogalmaznom, amiről aztán újabb gyászos dolgok jutottak eszembe, és akartam,nem akartam, folytatni kellett a kottapapír összefirkálását, minden egyebet félretéve."
Edward Elgar Csellóversenye 1919-ben került a közönség elé, de a londoni ősbemutató olyan kudarcothozott a szerzőnek, hogy élete hátralévő 15 évében szinte teljesen felhagyott a komponálással. A korabeli közönség ódivatúnak és szükségtelenül kesergőnek érezte a művet. Nem így Jaqueline du Pré, akinek páratlan érzékenységű előadása olyan életet lehelt Elgar alkotásába, hogy  darab azóta a csellóbirodalom egyik legnépszerűbb tagja.
A franciák számára a szimfónia  mindig is kellemetlen műfaj volt, hiszen a legtöbb szerző úgy érezte, hogy az ilyen műfajú művei vagy nem elég jelentősek vagy túl németesek, hiszen a szimfóniában hagyományosan a németajkú zeneszerzőkadták a példát. Ennek kapcsán a legtöbb francia szerző csak sokára és nehezen szánta rá magát a szimfóniakomponálásra. César Franck egyetlen szimfóniája is utolsó évéhez kötődik. És bár a mű kezdőmotívuma kifejezett utalás Liszt Les préludes-jére és Beethoven utolsó vonósnégyesére, a szimfónia mégis olyan önálló mondanivalóval rendelkezik, hogy Franck-ot a francia szimfonikus irodalom nagy alakjává tette.

ELŐADÓK:

Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar
Várdai István - cselló
vezényel: Madaras Gegely


MŰSOR:

Liszt – John Adams: La lugubre gondola
Elgar: e-moll csellóverseny
Franck: d-moll szimfónia
Mesterbérlet - Pécs - további koncertek