Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)
2025.01.20. - hétfő 19:00
BDZ A'la cARTe Kamaraegyüttes
Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
Filharmónia bérlet - Székesfehérvár
Felnőtt bérletek
Jegyárak
7 900 Ft/ 6 400 Ft

Jegyár kedvezmények: 

Diákok és nyugdíjasok számára 10% kedvezményt biztosítunk.

Filharmónia Magyarország bérletesei az ország bármely pontján az általunk szervezett felnőtt hangversenyekre – bérletük felmutatásásval –20% kedvezménnyel válthatnak jegyet! 

Jegyek válthatók a székesfehérvári Vörösmarty Színház jeypénztárában (8000, Székesfehérvár, Fő utca 8.) és online a www.jegymester.hu oldalon

A kedvezmény bérletenként egy jegyre érvényesíthető koncertenként.

Az egyes kedvezmények nem vonhatóak össze!

A műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek függvényében a jegyár is változhat.

Jegyiroda a helyszínhez közel
Bérletárak
29 900 Ft/ 25 400 Ft

Bérletek válthatók a Vörösmarty Színház jegyirodájában (8000, Székesfehérvár, Fő utca 8.), valamint online www.jegymester.hu oldalon. 

A helyreszóló bérlethosszabbítás 2024. július 31-ig tart, új bérlet 2024. október 28-ig, az első hangversenyig váltható. 

Jegyiroda a helyszínhez közel

Már a reneszánsz madrigálok világában is kísérletet tettek arra, hogy állatok jellegzetes tulajdonságait jelenítsék meg a zenében. Nem voltak ezzel másképp a későbbi korok zeneszerzői sem, de mind közül talán Camille Saint-Saëns ment a legmesszebb, aki egy több tételből álló ciklusban jelenítette meg az állatok farsangját. Ezen a farsangon azonban nem csak állatok vannak. A szerző ugyanis az állatok közé sorolta a skálákat gyakorló zongoristákat is, de egyik-másik állat zenéjénél megjelenik egy-egy Offenbach- vagy Wagner-paródia is. Saint-Saëns zenéje eredetileg is farsangi szórakoztatásra készült. Ezen az estén azonban nemcsak a francia mester humora és karakterérzéke gondoskodik a közönség szórakoztatásáról, hanem Lackfi János ehhez a műhöz készült versei, más szerzők állat-zenéinek felidézése és Balázs János virtuóz zongorajátéka is, hiszen Saint Saëns eredetileg két zongorára írt zenei anyagát egyedül szólaltatja meg, melyben partnerei a BDZ A’la cARTe Kamaraegyüttes tagjai lesznek. Lackfi János így írt a versek alkotásáról: „Az állatok elképesztő viselkedése, külleme pazar képet mutat a Teremtő kifogyhatatlan játékos szelleméről. …. Nagyszerű mulatság volt Saint-Saëns úr állattárának minden egyedéről valami kedves, frappáns, zsivány szókompozíciót kanyarítani. Eljátszani a vasvödröt is összegyűrő kenguru erejével, a hattyú szépséges agresszivitásával, a vegánná lett oroszlán marconaságával, a porcelánboltban ténfergő elefánt ormótlanságával, a lassítottfelvétel-teknőc alamusziságával, a rohanó antilopok szökdelésével, a víziállatok fura szörny-grimaszaival, a kukacot marcangoló, egymással versengő baromfiak megszállottságával… És most hozzáfűztük a műsorhoz Rimszkij-Korszakov őrjítő dongóját, Bartók hálóba keveredett legyecskéjét és táncoló, büdös medvéjét, vagy épp Rameau buta tyúkjait. A Cziffra Fesztivál gálaelőadásán, a Zeneakadémián tomboló siker fogadta a produkciót, most még csavartunk rajta egyet-kettőt."

A Cziffra Fesztivál és a Filharmónia Magyarország közös koncertje. 

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Miniszterelnökség

ELŐADÓK:

BDZ A'la cARTe Kamaraegyüttes:
Kalla-Tóta Hajnalka - hegedű
Bánhegyi Tünde - hegedű
Markó János - brácsa
Helecz Dániel - cselló
Botár Bence - nagybőgő
Kanyó Dávid - fuvola
Szepesi Bence - klarinét, szaxofon

Balázs János - zongora
Lackfi János - vers, próza


MŰSOR:

Saint-Saëns - Balázs János: Az Állatok farsangja
Rimszkij-Korszakov: A dongó
Rameau: A tyúk
Muszorgszkij: Egy kiállítás képei, Kiscsibék tánca
Bartók: Medvetánc
Bartók: Mese a kis légyről
Filharmónia bérlet - Székesfehérvár - további koncertek